Noord-Holland, rijk bedeeld met gastronomie
NOORD-HOLLAND is 2662 km² groot, met water erbij zelfs dik vierduizend km², en er wonen circa drie miljoen mensen. De hoofdstad is Haarlem. De provincie is rijk bedeeld met gastronomie: alleen al Amsterdam kent een bijna ontelbaar arsenaal aan top- en gewone eethuizen en elke dag lijken er nieuwe bij te komen. Daarnaast kent die stad een subcultuur van, zeg maar, zwart geschilderde kelderboxen met crisismeubilair en ‘wereldvoedsel’ waar vooral toeristen aanschuiven.
Noord Holland heeft enkele districten met een eigen identiteit en cultuur: Kennemerland, West Friesland-De Kop, Waterland, Zaanstreek en Gooi- en Vechtstreek. In totaal bevinden zich daar 45 gemeenten. Oorspronkelijk vormden Noord- en Zuid-Holland één graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk. Het kwam in 1346 onder bewind van het huis van Beieren, daarna onder de Bourgondiërs en ten tijde van keizer Karel V maakte Holland deel uit van de Zeventien Provinciën. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Holland een belangrijke rol in het verzet tegen de Spanjaarden en na de Unie van Utrecht in 1579 werd Holland een deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Pas na de Franse tijd (in 1840) werden Noord- en Zuid-Holland gescheiden.
Noord-Holland heeft steden en dorpen, duinpaden en startbanen, polders en vinexwijken, wallen en kerken en ook het culinaire aanbod is divers: van Vlaams tot Turks, van Frans tot Iers, van Hollands tot Pools, van Levantijns tot Creools. De toeristische attracties zijn, na Amsterdam, Volendam en Texel, de Zaanse Schans, het Muiderslot, de kaasmarkt van Alkmaar, de Beverwijkse Bazaar, luchthaven Schiphol, het Zuiderzeemuseum, Zandvoort en de andere stranden en duinen, en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
Alkmaar - Rue de la Plume
Alkmaar - ’t Stokpaardje
Amstelveen - Aan de Poel
Amstelveen - Bistro Toost
Amstelveen - De Jonge Dikkert
Amstelveen - Fêtevis (vh De Kruidfabriek)
Amsterdam - 212
Amsterdam - 4850
Amsterdam - ARCA
Amsterdam - Arles
Amsterdam - Auberge
Amsterdam - Barbounia
Amsterdam - Bistro de la Mer
Amsterdam - Bolenius
Amsterdam - Bougainville
Amsterdam - Brasserie Margaux
Amsterdam - Brasserie Van Baerle
Amsterdam - Breda
Amsterdam - Bridges
Amsterdam - Café Caron
Amsterdam - Chang-i
Amsterdam - Choux
Amsterdam - Ciel Bleu
Amsterdam - D&C
Amsterdam - Daalder
Amsterdam - De Juwelier
Amsterdam - De Kas
Amsterdam - Dynasty
Amsterdam - Elysianne
Amsterdam - Entrepot
Amsterdam - Flore
Amsterdam - Gebroeders Hartering
Amsterdam - Gitane
Amsterdam - Graham’s Kitchen
Amsterdam - Graphite
Amsterdam - Helling 7
Amsterdam - Het Bosch
Amsterdam - Incanto
Amsterdam - Izakaya
Amsterdam - Janz
Amsterdam - Johannes
Amsterdam - Kaagman & Kortekaas
Amsterdam - Lars
Amsterdam - Lastage
Amsterdam - Lazuur
Amsterdam - Maris Piper
Amsterdam - Restaurant De Mark
Amsterdam - Mayur
Amsterdam - Merkelbach
Amsterdam - MOS
Amsterdam - Nazka
Amsterdam - NENI
Amsterdam - Next NDSM
Amsterdam - Oud Zuid
Amsterdam - Pianeta Terra
Amsterdam - Restaurant Ambassade
Amsterdam - Rijks
Amsterdam - Rijsel
Amsterdam - Roberto’s Restaurant
Amsterdam - Ron Gastrobar
Amsterdam - Rosewood Amsterdam
Amsterdam - Salut
Amsterdam - Sazanka
Amsterdam - Sea Palace
Amsterdam - Segugio
Amsterdam - Senses
Amsterdam - De Scheepskameel
Amsterdam - Showw
Amsterdam - Taiko Cuisine
Amsterdam - Tannay
Amsterdam - The Dutchess
Amsterdam - The White Room
Amsterdam - Toscanini
Amsterdam - Troef
Amsterdam - Verlan
Amsterdam - Vermeer
Amsterdam - Vinkeles
Amsterdam - Visaandeschelde
Amsterdam - Wils
Amsterdam - Yamazato
Amsterdam - Zoldering
Andijk - Het Kerkje
Bakkum - Apicius
Bergen - Bistro Elvi
Bergen - Onder de Linde
Beverwijk - De Jonge Halewijn
Blaricum - De Goede Gooier
Blaricum - Rust Wat by Sidney Schutte
Bloemendaal - Restaurant Noor
Bussum - Soigné
De Koog, Texel - Wambinge
De Waal, Texel - Rebecca
Den Burg, Texel - De Eilandkeuken
Den Hoorn, Texel - Bij Jef
Den Hoorn, Texel - Bosq
Edam - L’Auberge Damhotel
Haarlem - Fris
Haarlem - Le Mortier
Haarlem - Mano
Haarlem - ML
Haarlem - Olivijn
Haarlem - Ratatouille food & wine
Haarlem - Valk Hotel
Heemstede - Cheval Blanc
Heemstede - Landgoed Groenendaal
Heemstede - Southern Cross
Heerhugowaard - Babylon
Hilversum - De Spandershoeve
Hilversum - Dudockx
Hoorn - HAVN
Hoorn - Hendrickje Stoffels
Hoorn - Marque Restaurant
Lisserbroek - Het Oude Dykhuys
Loosdrecht - Restaurant Kompas
Medemblik - Meijer's 2.0
Naarden-Vesting - Aquavite
Naarden-Vesting - SEAson
Nieuwe Niedorp - Red Chillie
Oosterend, Texel - Op Oost Het Kook Atelier
Ouderkerk ad Amstel - SAAM
Oudeschild, Texel - ’t Pakhuus
Overveen - De Bokkedoorns
Santpoort - Duin & Kruidberg
Schagen - Grand Café Restaurant De Ooievaar
Schagen - TOV
Schiphol - Valk Hotel Schiphol
Schiphol-Rijk - Otium
Schoorl - Merlet
Wijk aan Zee - Puur Zee
Restaurant Vinkeles
Het prachtige hotel The Dylan is gevestigd in een 17e-eeuwse, voormalige schouwburg waar Antonio Vivaldi in 1732 het theaterorkest dirigeerde. Vinkeles, het restaurant, bevindt zich in de voormalige bakkerij, met balkenplafond, gedekte tafeltjes, bakstenen vloer en muur.
Restaurant Vermeer
Het prachtige, uit vier 17e-eeuwse pandjes geboetseerde Barbizon Palace op de kop van de Amsterdamse Zeedijk is trots op het inpandige restaurant Vermeer dat al jarenlang de gasten behaagt. ‘Vermeer is niet stuk te krijgen,’ zegt chef-kok Tjaco van Eijken, de opvolger van Christopher Naylor.
Café restaurant Verlan
Ooit was dit het Amsterdamse restaurant Envy, nu is het caré restaurant Verlan. Waar overdags de ‘gewone’ menukaart geldt en ‘s avonds een transformatie plaats vindt naar fine-dining. De chefs Dirk Mooren en Kevin Resodihardjo kennen elkaar van Het Conservatorium Hotel en Café Panache en zij koken modern Europees op basis van de Franse klassieke keuken.
Troef
Een overnight sensation: restaurant Troef in Amsterdam. Bedacht door horecatijgers Raymond Plat (hij kookte bij Restaurant 212), Niels Leijssenaar (werkte bij Ron Blaauw) en Willem Alberts en Roderick Kunst (uit Escobar). Inmiddels uitgegroeid tot een van de toppers van Oost. Ingericht met veel hout en vloertegels en populair door de combinatie Frans-Italiaanse topkeuken en vriendelijke en kundige bediening. In een ruim decor met een centrale keuken, een bar en een wijn‘kelder’ met een enorme collectie.
Caffè Toscanini
Toscanini, de enige Jordaan-Italiaan van Nederland, opende in 1985 haar deuren in de Goudsbloemstraat en verhuisde in 1990 definitief naar de Lindengracht, ook in de beroemde Amsterdamse volks/yuppenbuurt. Al 25 kookt Leonardo Pacenti er, een Zuid-Afrikaan met een Italiaanse vader. Hij volgt intuïtief de recepturen van de regionale keukens van Italië .
The White Room
Voormalig driesterrenchef Jacob Jan Boerma is de executive van dit oudste restaurant van Amsterdam, onderdeel van Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam, aan de Dam. De ambiance is prachtig barok met zoveel mogelijk spierwitte kleuren, de keuken is van een hoog niveau. Hoewel het personeel – zowel van de witte als de zwarte brigade – nogal gemakkelijk uitvliegt, is er toch sprake van continuïteit in het gebodene.
The Dutchess
Bijna tien jaar is The Duchess in de voormalige KAS-bank van het Amsterdamse W Hotel een van de best bewaarde geheimen van de hoofdstad. Het decor is ongekend: de pracht en praal van de belle époque, gevangen in de elegantie van zowel Londense als Weense grandeur, gecompleteerd door verfijnde culinaire mediterrane smaken. Met daaroverheen een sausje van decadentie.
Tussen al dat marmer, goud, glas-in-lood, edelhout en kunst zou je bijna de menukaart vergeten. Daarop staan 40 gerechten en ook dat is een teken van on-hedendaagsheid want à la carte is in onze gastronomie bijna uitgestorven.
Restaurant Spectrum
Sidney Schutte, ooit de tovenaarsleerling van Jonnie Boer in De Librije, scoort hoog als de chef van Spectrum, het indrukwekkende restaurant van het hoofdstedelijke Waldorf Astoria Hotel. Op de begane grond van een 17e eeuw Herengrachtpand met visgraatparket en een laag plafond, moderne kunst, linnen-gedekte tafels, heerlijk zittende fauteuils en zicht op een prachtige Amsterdamse binnentuin.
Restaurant Sinne
Half-Zweed Alexander Ioannou kookt gepassioneerd in zijn Sinne, ooit café Stigter en nu al 10 jaar een karaktervolle pijpenla aan de Amsterdamse Ceintuurbaan. Met een bar, steenwand, kunst, muurbanken en kuipstoelen. Suzanne Slijter, gastvrouw en sommelier, zorgt voor de huiselijke sfeer ‘aan de voorkant’. Samen houden ze Sinne bij de tijd.
Simply Fish
Simpelweg vis bij Simply Fish in Amsterdam-Oud West. Hoewel dat ‘simpel’ de keuken geen eer aandoet want het is hier uitstekend. Traditioneel vooral, met bereidingen, smaken en texturen die we allemaal kennen en waar we van houden. Bovendien worden er wel degelijk vleesgerechten – van tournedos tot vitello tonnato – geserveerd. Jan (chef-kok) en Francis (gastvrouw) Rijk en horecatijger Won Yip zijn de drijvende krachten achter deze hartverwarmende, bijna Rotterdamse, no-nonsens-zaak in de hoofdstad.
Senses Restaurant
Gevestigd in The Albus Hotel is Senses een fine-dining restaurant in het centrum van Amsterdam, waar chef-kok Jan Wijnbergen met Nederlandse seizoensproducten menu’s samenstelt die zijn geënt op de Japanse en de Franse keuken. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe smaken, groenten, kruiden en specerijen uit verre landen en daarnaast worden de nieuwste kooktechnieken gecombineerd met de klassieke.
Ristorante Segugio
Al jaren een trefpunt in het hart van Amsterdam vlakbij theater Carré: trattoria Segugio van patron-cuisinier Adriano Paolini. Authentiek Italiaanse kost en mooie wijnen in een sfeervolle pijpenla met ‘Hollandse’ gezelligheid en warme mediterrane service.
Teppanyaki Restaurant Sazanka
Van het met toprestaurants gezegende Okura Hotel in Amsterdam is Sazanka het derde. Hout en marmer geven er een bijzonder sfeertje aan, zo ook de serveersters in traditionele kimono. Hoewel Sazanka een teppanyaki-restaurant is, wordt er niet overdreven gegoocheld met messen en voedsel: alles dient om de bereidingen op de hete bakplaat perfect te laten verlopen.
Ron Gastrobar
De grootsteedse en gastvrije Gastrobar van Ron Blaauw blijft een place-to-be in de hoofdstad. De drukke zaal en het overvolle terras maken de ambiance feestelijk, de vindingrijke en verleidelijke menukaart is aantrekkelijk en de bediening is jong en snel.
Roberto’s Restaurant
Hoewel gelegen in een hotel (Hilton, Amsterdam) is Roberto’s een puur Italiaanse eetgelegenheid. Alles hier, van de gerechten tot de wijnen en van de keuken tot de bediening, is Italiaans, Gelukkig hoef je voor zoveel authenticiteit niet diep in de portemonnee te tasten, er is voldoende betaalbaars.
Rijsel
De naam van dit restaurant in een ex-huishoudschool in Amsterdam-Oost verwijst naar de Noord-Franse stad Rijsel (Lille) die een diepgewortelde Vlaamse cultuur kent – precies datgene wat de patrons van het restaurant voor ogen staat. Net als het design van de jaren ’60. Chef-kok Iwan Driessen en zijn collega’s zorgen ervoor dat de sfeer ontspannen, de smaken aangenaam en de prijzen eerlijk zijn.
RIJKS®
Al tien jaar is RIJKS® het restaurant van het Rijksmuseum in Amsterdam. Gevestigd in de Philipsvleugel en vanaf het begin onder leiding van executive chef Joris Bijdendijk. Hij introduceerde ‘de keuken van de Lage Landen’ die werkt met Nederlandse ingrediënten en met internationale smaken die onze keuken hebben beïnvloed.
Restaurant Ambassade
Aan de Amsterdamse Herengracht verwelkomt het Ambassade Hotel zijn gasten in tien gekoppelde 17e-eeuwse pandjes (waarvan de vloeren niet aansluiten: dus veel trapjes). In dat romantische object is Restaurant Ambassade gevestigd, waar chef-kok Derek Reali een keuken presenteert die de Frans-klassieke met de swingende Londense én de Italiaanse combineert.
Pianeta Terra
In een 17e-eeuws pand in de Amsterdamse grachtengordel, ooit een paardenstal, verschuilt zich Pianeta Terra, een Italiaans restaurant dat al weer bijna 20 jaar tot de vaste culinaire inboedel van de hoofdstad behoort. Door sommigen ‘een verborgen pareltje’ genoemd, door anderen ‘de zoveelste Italiaan’, waarbij de waarheid zoals gewoonlijk in het midden ligt.
Pianeta Terra beslaat drie etages, de tafels zijn witgedekt en chef-kok Fabio Antonini is aanhanger van de slow-foodbeweging.
Restaurant Oud-Zuid
Bij restaurant Oud-Zuid in Amsterdam – langwerpig pand, eclectisch inrichting – kom je voor puur eten of een glas wijn in een ongedwongen sfeer. Dat alles volgens de no-nonsense filosofie: eten moet goed, lekker en gezond zijn, bereid met natuurlijke en duurzame ingrediënten, veel groente, geselecteerd vlees en dagelijks verse vis.
