Noord-Holland, rijk bedeeld met gastronomie

NOORD-HOLLAND is 2662 km² groot, met water erbij zelfs dik vierduizend km², en er wonen circa drie miljoen mensen. De hoofdstad is Haarlem. De provincie is rijk bedeeld met gastronomie: alleen al Amsterdam kent een bijna ontelbaar arsenaal aan top- en gewone eethuizen en elke dag lijken er nieuwe bij te komen. Daarnaast kent die stad een subcultuur van, zeg maar, zwart geschilderde kelderboxen met crisismeubilair en ‘wereldvoedsel’ waar vooral toeristen aanschuiven.

Noord Holland heeft enkele districten met een eigen identiteit en cultuur: Kennemerland, West Friesland-De Kop, Waterland, Zaanstreek en Gooi- en Vechtstreek. In totaal bevinden zich daar 45 gemeenten. Oorspronkelijk vormden Noord- en Zuid-Holland één graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk. Het kwam in 1346 onder bewind van het huis van Beieren, daarna onder de Bourgondiërs en ten tijde van keizer Karel V maakte Holland deel uit van de Zeventien Provinciën. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Holland een belangrijke rol in het verzet tegen de Spanjaarden en na de Unie van Utrecht in 1579 werd Holland een deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Pas na de Franse tijd (in 1840) werden Noord- en Zuid-Holland gescheiden.

Noord-Holland heeft steden en dorpen, duinpaden en startbanen, polders en vinexwijken, wallen en kerken en ook het culinaire aanbod is divers: van Vlaams tot Turks, van Frans tot Iers, van Hollands tot Pools, van Levantijns tot Creools. De toeristische attracties zijn, na Amsterdam, Volendam en Texel, de Zaanse Schans, het Muiderslot, de kaasmarkt van Alkmaar, de Beverwijkse Bazaar, luchthaven Schiphol, het Zuiderzeemuseum, Zandvoort en de andere stranden en duinen, en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.


Noord-Holland Restaurants Alkmaar - Fernando’s
Alkmaar - Rue de la Plume
Alkmaar - ’t Stokpaardje
Amstelveen - Aan de Poel
Amstelveen - Bistro Toost
Amstelveen - De Jonge Dikkert
Amstelveen - Fêtevis (vh De Kruidfabriek)
Amsterdam - 212
Amsterdam - 4850
Amsterdam - ARCA
Amsterdam - Arles
Amsterdam - Auberge
Amsterdam - Barbounia
Amsterdam - Bistro de la Mer
Amsterdam - Bolenius
Amsterdam - Bougainville
Amsterdam - Brasserie Margaux
Amsterdam - Brasserie Van Baerle
Amsterdam - Breda
Amsterdam - Bridges
Amsterdam - Café Caron
Amsterdam - Chang-i
Amsterdam - Choux
Amsterdam - Ciel Bleu
Amsterdam - D&C
Amsterdam - Daalder
Amsterdam - De Juwelier
Amsterdam - De Kas
Amsterdam - Dynasty
Amsterdam - Elysianne
Amsterdam - Entrepot
Amsterdam - Flore
Amsterdam - Gebroeders Hartering
Amsterdam - Gitane
Amsterdam - Graham’s Kitchen
Amsterdam - Graphite
Amsterdam - Helling 7
Amsterdam - Het Bosch
Amsterdam - Incanto
Amsterdam - Izakaya
Amsterdam - Janz
Amsterdam - Johannes
Amsterdam - Kaagman & Kortekaas
Amsterdam - Lars
Amsterdam - Lastage
Amsterdam - Lazuur
Amsterdam - Maris Piper
Amsterdam - Restaurant De Mark
Amsterdam - Mayur
Amsterdam - Merkelbach
Amsterdam - MOS
Amsterdam - Nazka
Amsterdam - NENI
Amsterdam - Next NDSM
Amsterdam - Oud Zuid
Amsterdam - Pianeta Terra
Amsterdam - Restaurant Ambassade
Amsterdam - Rijks
Amsterdam - Rijsel
Amsterdam - Roberto’s Restaurant
Amsterdam - Ron Gastrobar
Amsterdam - Rosewood Amsterdam
Amsterdam - Salut
Amsterdam - Sazanka
Amsterdam - Sea Palace
Amsterdam - Segugio
Amsterdam - Senses
Amsterdam - De Scheepskameel
Amsterdam - Showw
Amsterdam - Taiko Cuisine
Amsterdam - Tannay
Amsterdam - The Dutchess
Amsterdam - The White Room
Amsterdam - Toscanini
Amsterdam - Troef
Amsterdam - Verlan
Amsterdam - Vermeer
Amsterdam - Vinkeles
Amsterdam - Visaandeschelde
Amsterdam - Wils
Amsterdam - Yamazato
Amsterdam - Zoldering
Andijk - Het Kerkje
Bakkum - Apicius
Bergen - Bistro Elvi
Bergen - Onder de Linde
Beverwijk - De Jonge Halewijn
Blaricum - De Goede Gooier
Blaricum - Rust Wat by Sidney Schutte
Bloemendaal - Restaurant Noor
Bussum - Soigné
De Koog, Texel - Wambinge
De Waal, Texel - Rebecca
Den Burg, Texel - De Eilandkeuken
Den Hoorn, Texel - Bij Jef
Den Hoorn, Texel - Bosq
Edam - L’Auberge Damhotel
Haarlem - Fris
Haarlem - Le Mortier
Haarlem - Mano
Haarlem - ML
Haarlem - Olivijn
Haarlem - Ratatouille food & wine
Haarlem - Valk Hotel
Heemstede - Cheval Blanc
Heemstede - Landgoed Groenendaal
Heemstede - Southern Cross
Heerhugowaard - Babylon
Hilversum - De Spandershoeve
Hilversum - Dudockx
Hoorn - HAVN
Hoorn - Hendrickje Stoffels
Hoorn - Marque Restaurant
Lisserbroek - Het Oude Dykhuys
Loosdrecht - Restaurant Kompas
Medemblik - Meijer's 2.0
Naarden-Vesting - Aquavite
Naarden-Vesting - SEAson
Nieuwe Niedorp - Red Chillie
Oosterend, Texel - Op Oost Het Kook Atelier
Ouderkerk ad Amstel - SAAM
Oudeschild, Texel - ’t Pakhuus
Overveen - De Bokkedoorns
Santpoort - Duin & Kruidberg
Schagen - Grand Café Restaurant De Ooievaar
Schagen - TOV
Schiphol - Valk Hotel Schiphol
Schiphol-Rijk - Otium
Schoorl - Merlet
Wijk aan Zee - Puur Zee
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant Entrepot

Na een ingrijpende verbouwing van het monumentale pakhuis aan het Amsterdamse Entrepotdok opende restaurant Entrepot zeven jaar geleden zijn deuren: de ambiance was, en is nog steeds, ruim, open, luchtig en dynamisch. Patron-cuisinier Arvid Schmidt presenteert er vanuit zijn open keuken ‘gewone’ en vega-gerechten met een moderne swing.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant Dynasty

Er zijn van die waarden die nooit veranderen. Restaurant Dynasty bijvoorbeeld, in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat: nog steeds hetzelfde interieur, nog steeds dezelfde smakelijke keuken en nog steeds, lijkt het, dezelfde gasten. Dynasty werd decennia geleden door Ho Ka Yen opgericht en is ooit door Misset Horeca uitgeroepen tot beste Chinese restaurant van Nederland. Nog steeds is het een topper, zij het dat de glans ietsje fletser is geworden.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant de Kas

Door het samengaan van design en biologie is De Kas, het indrukwekkende en internationaal befaamde project dat ooit door Gert Jan Hageman werd bedacht, nog steeds een hotspot in de hoofdstad. Gelegen in de kas(sen) van park Frankendael in de Watergraafsmeer, op het voormalige terrein van de Amsterdamse Stadskwekerij. De huidige kokende tuinders vragen bescheiden vergoedingen voor hun creaties.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

De Juwelier

Zeer populaire Amsterdamse spin-off van Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. Mooie zaak ook, met entresol én souterrain, bar, houten pui, gebogen ramen, ornamenten stucplafond en art deco-bollampen. Middenin de stad, vlakbij 212, en dus verzekerd van een onophoudelijke culinaire toeloop (waardoor tijdig reserveren een must is). Betaalbare à la carte-klassiekers worden er geserveerd, grotendeels bereid op haardvuur in de open keuken.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Tannay

Het beeldbepalende monument op het door grachten omringde Realeneiland in Amsterdam, De Gouden Reael, stond min of meer op instorten toen de familie Caron (tv-kok Alain Caron en zijn al even culinaire zoons) zich erover ontfermde. Er volgde een ingrijpende restauratie en nu staat het fotogenieke 17e-eeuwse pand weer te stralen. Namens de Carons, die intussen een klein horeca-imperium hebben opgebouwd in de hoofdstad, is Thomas Demuth de chef-kok van de Franse bistro die in het pand is gevestigd.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant Daalder

Patron-cuisinier Dennis Huwaë heeft van zijn Amsterdamse restaurant Daalder een topper gemaakt waar niemand meer omheen kan. Zijn klassiek-moderne kookstijl waarin zowel de Franse als de oosterse keuken excelleert, heeft naam gemaakt. Innovatief, vindingrijk en smakelijk (en niet goedkoop). Een volle bak derhalve, daar in West, in dat decor van neon, graffiti, pasteltinten en een open keuken

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant DenC Dik & Cunningham

Leuke Amsterdamse zaak, tussen het Amstelveld en de Utrechtsestraat. Restaurant DenC, oftewel Dik & Cunningham. In een herbouwd 17e eeuws pand met een entresol, houten vloeren, rode fauteuils, witgedekte tafels, kunst aan de wand en bloemen op tafel. Johan Dik en Emmalou Cunningham ontmoetten elkaar in het Vlielandse restaurant waar ze allebei werkten en onafscheidelijk werden.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Ciel Bleu restaurant

Arjan Speelman is de superchef nu Onno Kokmeijer is vertrokken en hij kookt dezelfde indrukwekkende keuken als daarvoor: nog steeds is het een feest om daar, op de 23ste etage van het Amsterdamse Okurahotel, te mogen eten. Wel een dikke portemonnee meebrengen maar, sjongejonge, die gastvrijheid van de perfect geklede bediening in combinatie met de overrompelende Ciel Bleu-keuken met haar elegante smaken en texturen, geraffineerde combinaties en ambachtelijk klassiek-moderne bereidingen . . . wat een klasse!

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Choux

Er staan vooral groenten op het menu bij Choux, een opmerkelijk en verrassend restaurant in de buurt van het Amsterdamse Centraal Station, op de benedenverdieping van ‘zomaar een gebouw’ met een rode gevel. Chef-kok Merijn van Berlo slaagt erin verfijnde en originele gerechten te presenteren waarin groen de hoofdrol speelt. Hoewel af en toe ook een visje of een vleesje de keuken verlaat. Bij natuurwijnen en andere verantwoorde dranken.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Chang-i

Absolute hotspot in Amsterdam: Chang-i, strategisch gelegen tussen het Concertgebouw en Café Welling. Jaren gelden door de gebroeders Alex en Yong Chang gesticht met de bedoeling iets anders dan traditioneel Chinees te serveren, niet ‘fusion’ maar ‘innovatief’.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Café Caron

Rumoer in Café Caron, het familierestaurant van tv-kok Alain Caron en zijn zoons David en Tom: bestekgekletter, gepraat en gelach aan (dicht op elkaar geplaatste) tafeltjes om je heen, akoestische ruis. Maar dat hoort allemaal bij het laagdrempelige theater van de Carons, het nadrukkelijke Franse sfeertje, het ontspannen vive-la-vie gedoe.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant Bridges

Raoul Meuwese is de executive chef van restaurant Bridges in het prachtige vijfsterrenhotel The Grand in Amsterdam. Hij omschrijft de gerechten die in deze grootsteedse en internationale omgeving worden geserveerd als ‘klassiek en traditioneel Frans, met internationale invloeden en een lokale twist.’

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant Breda

Hartje Amsterdam, in een prachtig hoekpand met hoog plafond, art deco-lampen, witgedekte tafels en Thonetstoeltjes en groenvelours muurbanken. Rumoer, doorloop, theatrale gewoonheid en eten wat de pot schaft.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Brasserie van Baerle

Een Franse fin de siècle-brasserie met glas-in-lood, spiegels, krulletjesplafond en geslepen glas: zo’n zaak die iedereen zich in zijn omgeving wenst. Met traditionals op de kaart als confit de canard en boudin noir bij een glas beaujolais. Floor van Ede maakt hier, vlakbij het Concertgebouw, de musea en de P.C. Hooftstraat, al jaren de dienst uit.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Brasserie Margaux

Aan de Beethovenstraat in Amsterdam vinden we Brasserie Margaux van Dylan Sturm en Thom Lammerts van Café Garçon, elders in Zuid. De Franse keuken staat ook hier centraal en de inrichting van de zaak is smaakvol.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant Bougainville

Bougainville is het fine dining-restaurant van hotel TwentySeven op de Dam in Amsterdam. Een geweldige plek. De elegante eetzaal bekoort met ronde gedekte tafels en comfortabele halfronde banken, warme en kleurige stoffen, visgraatparket en een prachtig uitzicht over het bruisende stadhart. Tim Golsteijn, de executive-chef, hij heeft een talentvol keukenteam tot zijn beschikking. Het andere boegbeeld van Bougainville, mâitre-sommelier Ronald Opten, stuurt een capabel bedieningsteam aan.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant Bolenius

Toprestaurant op de Amsterdamse Zuidas, vijftien geleden gesticht door Luc Kusters en Xavier Giesen die elkaar kenden van het toenmalige restaurant Vossius van Robert Kranenborg. Xavier is weg, maar chef-kok Luc serveert nog steeds moderne, vooral vegetarische gerechten die hij promoot als ‘Dutch Cuisine’ en die zijn samengesteld uit zoveel mogelijk unieke, veelal biologische, Nederlandse producten (meestal afkomstig van zijn eigen tuin, om de hoek).

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Bistro de la Mer De Juwelier

Terwijl steeds meer Nederlandse restaurants de à la carte lijken te hebben afgezworen, wordt die vergissing gelogenstraft door drie Amsterdamse cracks, Richard van Oostenbrugge, Thomas Groot en Daphne Oudshoorn (van Restaurant 212) met een zaak waar je uitsluitend à la carte kunt eten: Bistro de la Mer. In het hart van de hoofdstad, met een zeer ‘Parijse’ inrichting, retrospullen en dagelijks lunch en diner.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

BARBOUNIA

In het hart van het Conservatorium hotel in Amsterdam heeft chef-kok Schilo van Coevorden zijn nieuwe restaurant Barbounia geïnstalleerd. Hij heeft zich omringd met Franse, Griekse en Spaanse koks om reliëf te geven aan zijn nieuwste roeping: een échte mediterrane keuken (barbounia is de Griekse naam voor rode mul).

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Auberge

Parijs in Amsterdam: alsof je een brasserie op Montparnasse betrad. Jan Grijspeere (Jean) en Marije Bremer (Marie) gaven je door muziekkeuze, decoratie en personeelskleding het gevoel mee van La douce France. Ook de menukaart: steak tartare, escargots, kikkerbilletjes en andere beproefde bistro-gerechten. Helaas moest het duo de zaak failliet laten gaan. Totdat Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot (212) zich ermee bemoeiden: Auberge heet de uit haar as herrezen zaak. Met Jan en zonder Marie. En chef-kok Mike Tanina.

Meer lezen