Elea Den Haag is dé culinaire Griek van ons land

Takis Panagakis’ subtiele smaakpalet

Buitenzijde Restaurant Elea

De beste Griek van ons land vinden we in Den Haag. Elea, het restaurant van Takis Panagakis en Bibi Kuyp aan het toeristische Noordeinde, is de plek waar klassiek mediterrane smaken en de Griekse achtergrond van de chef elkaar versterken in een subtiele en verfijnde cuisine. Bij een wijnkaart vol Europese en Griekse toppers.

Elea (olijf, in het Grieks) is een ruime accommodatie met een open keuken en een tijdloze inrichting met natuurlijke materialen als (olijf)hout en zachte stoffen en kleuren. Takis kookte o.a. in Basiliek en ’t Brouwerskolkje, Bibi was gastvrouw in De Zwethheul en Sea Grill in Brussel, en samen werkten ze in het eertijds vermaarde Mazie in Den Haag. Waarna ze Elea begonnen. Met groot succes: een Europees-Grieks restaurant dat zich op Michelinster-niveau presenteert, is een unicum in de vaderlandse gastronomie.

Bibi & Takis bij Restaurant Elea

Balans

Keuken Restaurant Elea

Wij drinken een aangename witte wijn van assyrtikodruiven bij een openingshapje van romainsla met o.a. bosui, verse kruiden en citroen. Waarna acht menugerechten volgen die uitmunten door smaak, balans en elegantie. Zoals beekridder, kort gerookt en opgediend onder een afdakje van koolrabi met licht gebonden bouillon van hooi en dashi. Daaromheen groene asperge, Griekse zachte manouri kaas, crème van limoenblad en gepekelde zeevenkel (kritamo) afkomstig van het eiland Tinos (‘Mijn moeder in Athene stuurt me dat toe via DHL,’ aldus de chef). Mooi!

Hollandse garnalen

Hollandse garnalen bij Restaurant Elea

Nog zo’n plaatje: Hollandse garnalen, aangemaakt met een emulsie van garnaalkoppen en -schalen (waar ook een kroepoek van is gemaakt), geserveerd met een cremeux van tomaat, venkel, oregano en ouzo. De garnalen zijn er in ronde (en fotogenieke) slagorde op geparkeerd met gefermenteerde venkel, zilte plantjes, geconcentreerde tomaatbouillon, dragonolie en half gedroogde tomaatjes. Met nog wat zeekraal en zeegras.

Scheermes en lamsoor

Een heerlijk zilt-zoetzuur gerecht, dat zijn gelijke vindt in de combinatie, daarna, van scheermes en lamsoor. De schelpdiertjes gebakken met olie, ui, knoflook, witte wijn, limoen en kervel. Plus partjes grapefruit, stukjes witte asperge en in boter gestoofde lamsoren. En saus van witte sesampasta en gepekelde scheuten van de wilde pistacheboom, een lokale lekkernij uit Pilion, in noord-Griekenland. Wow! Wat een smaken!

Snert

We stappen over op glazen Grieks rood gemaakt van de xinomavro-druif, verrassend sappig, met body en kruidigheid. Bij een rundstoofpotje van kalfssukade onder een koepel van aardappel. Gebaseerd op een Griekse ‘snert’ van doperwten, wortel, aardappel, ui, knoflook en tomaat. Opgetast op een bodempje van dubbel gedopte doperwten en dry-aged wortel met schuim van runderbouillon, aardappel, dilleolie en gefermenteerd wortelsap.

Lamsfilet-pièce

Lamsfilet bij Restaurant Elea

Net zo verrukkelijk als het pièce van lamsfilet, -rug, -nek en -gehakt met een prachtige jus. De koolhydraten erbij komen van trahana, een soort polenta van gefermenteerde melk, bloem en Griekse schapenkaas. Met een chutney van ui en paprika, en vinaigrette van daslook en paprika. Plus krokant van rozemarijn en knoflook.

Dessert

Dessert bij Restaurant Elea

Afgerond met een dessert van rabarber, ijs van mastiha (eetbare hars van Chios) en een marshmallow van hibiscus(gelei) en rabarbersap.

Grote klasse.