Aanstekelijke gewoonheid in Heerjansdam

Onvermoede klasse bij ’t Waaltje

Verwacht geen modieuze gels of schuimpjes bij ’t Waaltje in Heerjansdam, maar gewone klassieke en oosterse gerechten. Die wel héél lekker zijn en fatsoenlijk geprijsd. Geen wonder dat ’t daar dringen is: gemiddeld 800 gasten per dag. Achthonderd! Waarvan de helft buiten aan de waterkant kan zitten en met een beetje geluk de zon ziet ondergaan in het westen.

Ooit liep hier de echte Waal, maar die werd afgedamd door graaf Willem III. Restaurant ’t Waaltje heeft daar zo ongeveer honderd meter oever van veroverd en het terras daaraan, door half Zuid-Holland begeerd als eetlocatie, biedt plaats aan 450 gasten. De restaurantruimte binnen kan 250 eters aan. En ze komen! Elke dag opnieuw. ’t Waaltje is een van de best beklante restaurant van Nederland.

Dat wisten Daniel en Isabella de Blok toen zij het bedrijf vijf jaar geleden overnamen. Restaurant De Waal, zoals het ooit heette, was in 1963 geboren als bruin café en werd door zijn gunstige ligging aan het Waaltje al snel een populaire stek die voortdurend werd uitgebreid.

Attractie

’t Waaltje restaurantmanager en kok

Ook nog onder de huidige leiding. Die ervaring had opgedaan met de Happy Italy-keten en dat horecaconcept volgde in Heerjansdam. Wel werden de keuken, de bediening en het interieur opgeschaald naar het betere middenklasse-niveau. Met succes, want de gasten staan nu in de rij.

“Alles kan hier,” zegt restaurantmanager Stefan van Dalen. “Je ziet hier van chic gekleed tot casual, van oud tot jong en van steak tot sushi als je begrijpt wat ik bedoel.”

Interieur ’t Waaltje

Hoewel het interieur – langwerpige houten ruimte met niveauverschillen, centrale bar, lage en hoge stoelen, nisjes, kroonluchters – aangenaam oogt, en ook het buitenterras met parasols, windschermen en halfronde nisjes lokt, is de keuken de attractie van ’t Waaltje. Tien koks (in het weekend 17) bereiden dagelijks grote hoeveelheden gerechten die uitstekend smaken, ruim bedeeld zijn en betaalbaar. Modern-mediterrane schotels, veelal met oosterse accenten. Aan dat laatste werken gespecialiseerde sushichefs.

Kimchi

Gegratineerde coquilles bij ’t Waaltje

Wij vinden een plekje in de enorme zaal en proeven een voorgerecht van coquilles die samen met gamba’s, groene asperges en licht pittige kimchisaus in de oven zijn gegaard en vervolgens onder de salamander gegratineerd met parmezaan. Gepresenteerd in de eigen schelpen, bestrooid met fijngesneden peterselie. Verrukkelijke smaakbommetjes! We drinken er Californische chardonnay bij, die romig en houtgelagerd is.

Steak ’t Waaltje met pepersaus

Ingeruild, die witte wijn, voor karmijnrode Valpolicella ripasso bij Steak ’t Waaltje, een van de hardlopers van de zaak. Ossenhaas, aangezet op de plancha, getrancheerd en opgediend met gepofte cherrytomaatjes, groene asperges, aardappelmousseline en een garnituurtje van gebakken uitjes, spek en champignons. Erbij een kannetje vol warme pepersaus. Mmm!

Dessert bij ’t Waaltje

Tot slot panna cotta van (crème van) pornstar martini en coulis van passievrucht met o.a. mousse van witte chocolade. Een onbesuisd geproportioneerd dessert in een enorm cocktailglas. Geserveerd door een ontwapend jonge bediening.

Onvermoede klasse, daar aan het kabbelende Waaltje.