Bruisend en dichtbevolkt: Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met een oppervlakte van bijna 3.000 km2. Ruim 3,5 miljoen mensen wonen er, verdeeld over de plattelanden en de 50 gemeenten. Serene duin- en polderlandschappen vind je hier, naast dynamische stedelijke gebieden die steeds meer naar elkaar toegroeien. Zuid-Holland is het dichtstbevolkte gebied van Nederland, met grote steden zoals Den Haag en Rotterdam.

Een weerspiegeling van de rijke geschiedenis van de provincie is te vinden in de bijna 1.000 rijksmonumenten en 150 molens. Nauw daarmee verwant zijn de bijzondere toeristische attracties. De historische stad Delft staat bekend om het Delftsblauwe aardewerk. Lisse is de thuisbasis van de Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuintentoonstelling. Den Haag is bekend als nationaal machtscentrum (Het Binnenhof) met een beroemd strand (Scheveningen) en last but not least is Rotterdam het bezoeken waard vanwege zijn hoog aangeschreven moderne architectuur en de bruisende haven.

Interessante natuurgebieden zijn De Hollandse Duinen, een doorlopende reeks duingebieden van Hoek van Holland tot Hillegom, met open zandlandschappen, dennenbossen, heidevelden en weiden. Naast De Biesbosch op de grens met Noord-Brabant, een van de grootste nationale parken van Nederland. De waterrijke bossen en moerassen vormen een habitat voor talrijke zeldzame dieren- en plantensoorten. Het Groene Hart, gesitueerd tussen de grote steden in de Randstad, is een uitgestrekte groene oase van open polderlandschap, een stiltegebied van jewelste met een unieke flora en fauna.

Culinair is Zuid-Holland een lappendeken. Nergens is de gastronomie zo rijk en getalenteerd. In het epicentrum Rotterdam komt er, zo lijkt het, elke dag een innovatief restaurant bij. Net als in Amsterdam overigens, hoewel je in Zuid-Holland nog wel ‘ns ergens kunt parkeren zonder een bank te hoeven beroven.

Het Binnenhof in Den Haag bij schemering, weerspiegeld in het water van de Hofvijver.
Zuid-Holland Restaurants Alblasserdam - De Wachter
Bergambacht - Pieters Restaurant
Bergschenhoek - Nova
Capelle ad IJssel - Perceel
Capelle aan den IJssel - Zalmhuis
Delft - De Waag
Delft - Kruydt
Delft - Lalou
Delft - Le Vieux Jean
Delft - Novaela
Delft - 't Postkantoor'
Den Haag - 6 & 24
Den Haag - l’Amour Toujours
Den Haag - Bar Bowie
Den Haag - Basaal
Den Haag - Bistro Mer
Den Haag - Botanica
Den Haag - Bog
Den Haag - Calla's
Den Haag - Cottontree City
Den Haag - Dekxels
Den Haag - De Tapperij
Den Haag - Elea
Den Haag - Ethica
Den Haag - Flora
Den Haag - Fouquet by Meere
Den Haag - Garuda
Den Haag - Glaswerk
Den Haag - Hito
Den Haag - Impero Romano
Den Haag - Jamey Bennet
Den Haag - Kamer le Deux
Den Haag - Keraton Damai
Den Haag - Nationaal
Den Haag - NIKO Udon
Den Haag - Oker
Den Haag - Oogst
Den Haag - PuuRR aan de Binck
Den Haag - Restaurant Christian
Den Haag - Restaurant ñ
Den Haag - Resumé by 6 & 24
Den Haag - Sana Sini
Den Haag - Sapori d'Italia
Den Haag - Sequenza
Den Haag - Tapisco
Den Haag - Tommy's & Zuurveen
Den Haag - Umami by Han
Den Haag - Villa Coucou
Den Haag - Walter Benedict
Den Haag - Waroeng Padang Lapek
Den Haag - Wox
Den Haag - Yuzu Dining
Dordrecht - Aan De Spuihaven
Dordrecht - Bistro Twee33
Dordrecht - Café Buddingh
Dordrecht - La Cebolla
Dordrecht - De Kop van het Land
Dordrecht - De Stroper
Dordrecht - Het Gemaal
Dordrecht - Post
Dordrecht - RestoBar Vertus
Dordrecht - Valk Hotel
Dordrecht - Villa Augustus
Gouda - Lizz
Gouda - Bangkok City
Gouda - Restaurant Ter:Govw
Gouda - Unique
Heerjansdam - 't Waaltje
Kaag - Tante Kee
Katwijk aan Zee - Het Panbos
Leiden - Bistro Bord’O
Leiden - Bistro Goeswijn
Leiden - Bistro La Cloche
Leiden - Café Visscher
Leiden - De Engelenbak
Leiden - Het Haagsche Schouw
Leiden - Het Prentenkabinet
Leiden - In den Doofpot
Leiden - La Diva
Leiden - The Bishop
Leiden - Restaurant Rosto
Leiden - Wielinga
Leiden - Woods
Leidschendam - Bij Erik
Leidschendam - Raimondi's Villa Rozenrust
Maassluis - De Ridderhof
Middelharnis - 't Vingerling
Noordeloos - De Gieser Wildeman
Noorden - De Watergeus
Noordwijk - Latour
Noordwijk - Salt
Noordwijk - Villa de Duinen
Nootdorp - Calva
Numansdorp - Schippershuis
Oegstgeest - Suzie's & Van Aken
Oegstgeest - Villa Beukenhof
Oud-Beijerland - Roha Dining
Oude Wetering - Plantage 87
Papendrecht - De Ertepeller
Rijswijk - 't Ganzenest
Rijswijk - Restobar Harvey
Rijswijk - Savarin
Rotterdam - Ají
Rotterdam - 't Ambachthuys
Rotterdam - Amarone
Rotterdam - Asian Glories
Rotterdam - Bar Bistro Diepnoord
Rotterdam - Bar Berta
Rotterdam - Bar Pulpo
Rotterdam - Bistrot Du Bac
Rotterdam - Café Pompette
Rotterdam - CEO Baas van het Vlees
Rotterdam - Chung
Rotterdam - De Harmonie
Rotterdam - De Matroos en het Meisje
Rotterdam - De Prins Van Terbregge
Rotterdam - Destino
Rotterdam - Franky's Grill
Rotterdam - Fermin
Rotterdam - FG Restaurant
Rotterdam - Fred
Rotterdam - Goud
Rotterdam - Gym & Gin
Rotterdam - Héroine
Rotterdam - Huson
Rotterdam - Il Gattopardo
Rotterdam - In den Rustwat
Rotterdam - Joelia
Rotterdam - Kaat Mossel
Rotterdam - La Salute
Rotterdam - Louise Petit Restaurant
Rotterdam - Mevrouw Meijer
Rotterdam - Mood
Rotterdam - Nerello
Rotterdam - Old Dutch
Rotterdam - Oliva
Rotterdam - On Cru
Rotterdam - Ono
Rotterdam - Osteria Liz
Rotterdam - Parkheuvel
Rotterdam - Putaine
Rotterdam - Renilde
Rotterdam - Rolph’s Deli - Le Petit Restaurant
Rotterdam - Rotonde
Rotterdam - Safir
Rotterdam - Schmidt’s Lunchcorner
Rotterdam - Restobar Vista
Rotterdam - Tres
Rotterdam - The Millèn
Rotterdam - Three
Rotterdam - Vineum
Rotterdam - Vis op de Dijk
Rotterdam - Yano
Rotterdam - Zeezout
Scheveningen - Catch
Scheveningen - Chefsbar Seinpost
Scheveningen - Cru
Scheveningen - Encore
Scheveningen - Lemongrass
Scheveningen - Villani
Schiedam - Brasserie Stadhuis
Schiedam - Rooftop Restaurant
Schipluiden - Aan De Zweth
Sliedrecht - Heeren van Slydregt
Stolwijk - De Nieuwe Polderkeuken
Valkenburg (ZH) - Limes aan den Rijn
Voorburg - Central Park
Voorburg - De Koepel
Voorburg - Le Barquichon
Voorburg - Miss Jones
Voorburg - Papermoon
Voorburg - The River
Voorburg - Villa La Ruche
Voorschoten - Allemansgeest
Voorschoten - De Kleine Leeuw
Voorschoten - De Knip
Voorschoten - Otori
Waddinxveen - Akkeroord
Waddinxveen - De Landerije
Warmond - De Moerbei
Wassenaar - De Bijhorst
Wassenaar - Flamingo Paradise
Wateringen - Triptyque
Zoetermeer - Hofstede Meerzigt
Zoetermeer - Brasserie 1640
Zwijndrecht - Brancatelli
Zwijndrecht - Zomerlust
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

NIKO Udon

Restaurant Niko Udon is opgezet door de broers Milan, Max en Finn Unger samen met chef Yuta Kawagoshi. Opvallend is de relaxte urban sfeer: warme houttinten, hoge zitplekken aan de bar en het raam, halfopen keuken, kunst aan de muren en achtergrondmuziek. De bediening is jong, vriendelijk en goed op elkaar ingespeeld.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Hito

Minimalistisch ingericht Strandhuis, het hele jaar geopend, op het Scheveningse strand: Hito. Op de plek waar ooit een strandtent zat. Hito – Spaans/Baskisch voor mijlpaal – is een project van Bram Post, Koen Verver en Steven Visser. Chef-kok Rogier Trip kwam van Caron in Amsterdam en hij voert een Baskisch/mediterrane keuken.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Kamer le Deux

Ooit was Bistro de la Place van de Haagse Fransman Marc Cruellas een Franse topper in Den Haag. Maar Marc is niet meer, en de opvolger, Bistro Deux la Place van de familie Cruellas, is overgenomen door Wouter von Asmuth van het Haagse café-restaurant Kamer. Hij noemt zijn nieuwe zaak Kamer le Deux. Een sfeervolle mediterrane bistro met klassieke Franse smaken, tevens cocktailbar, aan de Maliestraat.

Meer lezen
Casper van Dort Casper van Dort

Restaurant Rosto

Rosto vestigde zich in hartje Leiden in een prachtig grachtenpand uit 1800 met een terrasboot. In een kleurendecor van (te fel) blauw, olijfgroen en goud presenteert chef-kok Robin Stoof een innovatieve internationale keuken. Hij werkte in gerenommeerde restaurants (o.a. Tante Kee) en op Bonaire en zijn bereidingen vallen op door de cuissons en de aandacht voor de verschillende componenten.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Restaurant Ter:Govw

Op een oude print in het stadsarchief van Gouda wordt de gemeentenaam gespeld als Ter:govw, wat Tergouw betekent, de oude naam voor deze oer-Hollandse stad. De ervaren chef-kok Joe Liem en gastheer Jaap Noorlag zijn nu de boegbeelden van de nieuwe zaak die zij deze naam gaven en die zich afficheert als fine dining-restaurant.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Flamingo Paradise

Al bijna vijftig jaar lang een baken langs de N14 tussen Den Haag en Scheveningen: Flamingo Paradise, een Oosterse oase in het bosrijke Wassenaar. Goed bewaarde familierecepten en een ‘Indisch’ accent maken dit restaurant tot een sfeervolle streekfavoriet. De tafels zijn met linnen gedekt, de entourage is van het type ‘romantisch’ en de wijnen zijn tegenwoordig uitstekend.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Restobar Harvey

Eline en Sébastian, kinderen van Patrick en Millie van Zuiden van hotel-restaurant Savarin in Rijswijk, kregen (dus) het horecavak met de paplepel ingegoten. Geen wonder dat ze, eenmaal op eigen benen, weten hoe ze een bedrijf moeten runnen. Ze doen dat met z’n tweetjes, samen met de tweelingbroers Sam en Morris (chef-kok) Grimbergen, in restobar Harvey in Rijswijk, op de plek waar ooit Elea furore maakte.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

’t Postkantoor

Terwijl bekende restaurants de deuren moeten sluiten vanwegen personeelsgebrek, verschijnen er nieuwe zaken zonder enig personeelsprobleem. Bijvoorbeeld restaurant ‘t Postkantoor van Ellen Kruidhof en Martijn Poort, in het oude postkantoor van Delft: het lijkt hier wel of ‘t bediendames régent. En allemaal even vriendelijk en toegewijd.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Restaurant Fouquet By Meere

Fouquet was de beschaafde, populaire en smaakvolle Haagse stek van chef-kok Sebastiaan de Bruijn. Maar hij is ermee gestopt en zijn opvolgers zijn chef-kok Raymond Meere en zijn zoons Ferri en Donovan en dochter Linsey. Een echt Haags familiebedrijf.

Meer lezen
Zuid-Holland Ton de Zeeuw Zuid-Holland Ton de Zeeuw

Sapori d’Italia

De oudste vestiging van de Calabrese familie Raimondi die in de Randstad talloze Italiaanse restaurants beheert. Gabriele Raimondi is de patron-cusinier en zijn smakelijke kookstijl demonstreerde hij eerder in Raimondi’s Villa Rozenrust in Leidschendam. De zaak is diverse malen in de prijzen gevallen vanwege het puur Italiaanse karakter. Gabriele en zijn chef Italo Servidio bereiden authentieke gerechten met soms moderne tintjes.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Miss Jones

Verrassende hotspot bij station Voorburg: restaurant Miss Jones. Jong, trendy, swingend en met een prima keuken die werkt met dagverse producten. Chefs Donald van Oversteeg en Demi Rose Annokkee scoren met een ruim à la carte-aanbod. Miss Jones is het restaurantconcept van designer Rein en Willemien Rambaldo die spectaculaire horecaconcepten op hun naam hebben, zoals o.a. restaurant Goud van Herman den Blijker.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Café restaurant Flora

Restaurant Flora is gevestigd op de zesde verdieping van een oude Haagse telefooncentrale, naast een filmtheater in wording. Het is (daarom) door de ondernemers Sijbren en Sjoerd Bartlema vernoemd, net als dat theater, naar een voormalige Haagse bioscoop.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Restobar Vertu

Aan de voet van de toren van de Grote Kerk van Dordrecht vestigde restaurant Vertu zich in het historische pand dat eerder onderdak bood aan restaurant Delicees. De man achter Vertu is Edwin Roestenberg van restaurant Post in de Merwestad, die het pand zorgvuldig renoveerde en opnieuw inrichtte.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

La Cebolla

Heerlijke nieuwe mediterrane zaak van Cees en Ester Timmerman, die voorheen Delicees uitbaatten. In hun La Cebolla (de ui) draait het om goed eten op basis van klassieke mediterrane receptuur gemixt met moderne accenten (en Spaanse ondertonen). Ondogmatisch ook, dus geen ‘verplichte’ menu’s meer, maar alles van kleine schotel tot en met grote, van à la carte tot menu.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Brancatelli

Brancatelli is een spin-off van het ooit beroemde, gelijknamige, restaurant aan de Rotterdamse Boompjes. Brancatelli-Zwijndrecht is in de familie gebleven: patron-cuisinier Alessandro is de broer van Pino Brancatelli, de Rotterdamse uitbater die nu uitstekende wijnen maakt in Italië. De inrichting van het Zwijndrechtse ristorante is warm en sfeervol, en het personeel (zoons van Alessandro) werkt hard mee.

Meer lezen
Zuid-Holland Ton de Zeeuw Zuid-Holland Ton de Zeeuw

Restaurant Ají         

De naam is zowel Spaans als Japans en betekent ‘pittig’ en ‘smaak’. Achter het fornuis staat Pelle Swinkels, ooit keukenmeester in diverse topzaken, en voor hem is Ají symbolisch voor alles wat hij ontdekte tijdens culinaire reizen door Azië en Zuid-Amerika. Hij maakte er kennis met een interessante collectie smaken, bereidingen en ingrediënten op. Met als resultaat een eigen stijl met invloeden uit (vooral) de Peruaanse keuken. Naast hem in de keuken staat Axl Tan die zijn Balinese roots laat meespreken in de Ají-recepturen.

 

Meer lezen
Casper van Dort Casper van Dort

Brasserie 1640

Verrassende plek aan de rand van een Zoetermeerse woonwijk: de historische boerderij naast Hofstede Meerzigt (waarmee wordt samengewerkt), uitkijkend over de landerijen van het Groene Hart. Een Rijksmonument uit 1640, sinds 2020 de locatie van deze Brasserie 1640. Waar executive-chef Alain Adriaanse (van restaurant Meerzigt) de scepter zwaait maar het keukenwerk overlaat aan Barry Harteveld.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Zalmhuis

Vanaf de Van Brienenoordbrug zie je het Zalmhuis liggen. In Capelle aan den IJssel, opvallend van architectuur, uitnodigend van locatie. In 1896 gebouwd, tien jaar later vervangen door een Jugendstil-constructie en een halve eeuw later gesloopt. Kort na de millenniumwisseling heropgebouwd en 20 jaar later gerenoveerd.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Café Buddingh

Pal tegenover het station van Dordrecht op de begane grond van het architectonisch ooit revolutionaire kantorencomplex Tomadohuis (dat tegenwoordig een appartementencomplex is). Het restaurant heet naar de beroemdste schrijver van Dordrecht Cees Buddingh’ (als we Top Naeff even vergeten) en de patrons Carlo en Engeline van Ast zijn horecatijgers die hun zaak ‘café’ noemen maar ondertussen wel fatsoenlijke maaltijden serveren op bistro-niveau.

Meer lezen
Zuid-Holland Casper van Dort Zuid-Holland Casper van Dort

Brasserie & wijnbar Lalou

Superchef Mario Ridder, met een verleden in topzaken als Parkheuvel, De Zwethheul en Joelia, deed een stap ‘terug’ en begon Brasserie & Wijnbar Lalou, in Delft. Zijn liefde voor goede wijnen en mooi eten belijdt hij er in een historisch stadspand met een sfeervol decor van kroonluchters, leren plafonds en muurschilderingen.

Meer lezen