Noord-Holland, rijk bedeeld met gastronomie
NOORD-HOLLAND is 2662 km² groot, met water erbij zelfs dik vierduizend km², en er wonen circa drie miljoen mensen. De hoofdstad is Haarlem. De provincie is rijk bedeeld met gastronomie: alleen al Amsterdam kent een bijna ontelbaar arsenaal aan top- en gewone eethuizen en elke dag lijken er nieuwe bij te komen. Daarnaast kent die stad een subcultuur van, zeg maar, zwart geschilderde kelderboxen met crisismeubilair en ‘wereldvoedsel’ waar vooral toeristen aanschuiven.
Noord Holland heeft enkele districten met een eigen identiteit en cultuur: Kennemerland, West Friesland-De Kop, Waterland, Zaanstreek en Gooi- en Vechtstreek. In totaal bevinden zich daar 45 gemeenten. Oorspronkelijk vormden Noord- en Zuid-Holland één graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk. Het kwam in 1346 onder bewind van het huis van Beieren, daarna onder de Bourgondiërs en ten tijde van keizer Karel V maakte Holland deel uit van de Zeventien Provinciën. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Holland een belangrijke rol in het verzet tegen de Spanjaarden en na de Unie van Utrecht in 1579 werd Holland een deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Pas na de Franse tijd (in 1840) werden Noord- en Zuid-Holland gescheiden.
Noord-Holland heeft steden en dorpen, duinpaden en startbanen, polders en vinexwijken, wallen en kerken en ook het culinaire aanbod is divers: van Vlaams tot Turks, van Frans tot Iers, van Hollands tot Pools, van Levantijns tot Creools. De toeristische attracties zijn, na Amsterdam, Volendam en Texel, de Zaanse Schans, het Muiderslot, de kaasmarkt van Alkmaar, de Beverwijkse Bazaar, luchthaven Schiphol, het Zuiderzeemuseum, Zandvoort en de andere stranden en duinen, en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
Alkmaar - Rue de la Plume
Alkmaar - ’t Stokpaardje
Amstelveen - Aan de Poel
Amstelveen - Bistro Toost
Amstelveen - De Jonge Dikkert
Amstelveen - Fêtevis (vh De Kruidfabriek)
Amsterdam - 212
Amsterdam - 4850
Amsterdam - ARCA
Amsterdam - Arles
Amsterdam - Auberge
Amsterdam - Barbounia
Amsterdam - Bistro de la Mer
Amsterdam - Bolenius
Amsterdam - Bougainville
Amsterdam - Brasserie Margaux
Amsterdam - Brasserie Van Baerle
Amsterdam - Breda
Amsterdam - Bridges
Amsterdam - Café Caron
Amsterdam - Chang-i
Amsterdam - Choux
Amsterdam - Ciel Bleu
Amsterdam - D&C
Amsterdam - Daalder
Amsterdam - De Juwelier
Amsterdam - De Kas
Amsterdam - Dynasty
Amsterdam - Elysianne
Amsterdam - Entrepot
Amsterdam - Flore
Amsterdam - Gebroeders Hartering
Amsterdam - Gitane
Amsterdam - Graham’s Kitchen
Amsterdam - Graphite
Amsterdam - Helling 7
Amsterdam - Het Bosch
Amsterdam - Incanto
Amsterdam - Izakaya
Amsterdam - Janz
Amsterdam - Johannes
Amsterdam - Kaagman & Kortekaas
Amsterdam - Lars
Amsterdam - Lastage
Amsterdam - Lazuur
Amsterdam - Maris Piper
Amsterdam - Restaurant De Mark
Amsterdam - Mayur
Amsterdam - Merkelbach
Amsterdam - MOS
Amsterdam - Nazka
Amsterdam - NENI
Amsterdam - Next NDSM
Amsterdam - Oud Zuid
Amsterdam - Pianeta Terra
Amsterdam - Restaurant Ambassade
Amsterdam - Rijks
Amsterdam - Rijsel
Amsterdam - Roberto’s Restaurant
Amsterdam - Ron Gastrobar
Amsterdam - Rosewood Amsterdam
Amsterdam - Salut
Amsterdam - Sazanka
Amsterdam - Sea Palace
Amsterdam - Segugio
Amsterdam - Senses
Amsterdam - De Scheepskameel
Amsterdam - Showw
Amsterdam - Taiko Cuisine
Amsterdam - Tannay
Amsterdam - The Dutchess
Amsterdam - The White Room
Amsterdam - Toscanini
Amsterdam - Troef
Amsterdam - Verlan
Amsterdam - Vermeer
Amsterdam - Vinkeles
Amsterdam - Visaandeschelde
Amsterdam - Wils
Amsterdam - Yamazato
Amsterdam - Zoldering
Andijk - Het Kerkje
Bakkum - Apicius
Bergen - Bistro Elvi
Bergen - Onder de Linde
Beverwijk - De Jonge Halewijn
Blaricum - De Goede Gooier
Blaricum - Rust Wat by Sidney Schutte
Bloemendaal - Restaurant Noor
Bussum - Soigné
De Koog, Texel - Wambinge
De Waal, Texel - Rebecca
Den Burg, Texel - De Eilandkeuken
Den Hoorn, Texel - Bij Jef
Den Hoorn, Texel - Bosq
Edam - L’Auberge Damhotel
Haarlem - Fris
Haarlem - Le Mortier
Haarlem - Mano
Haarlem - ML
Haarlem - Olivijn
Haarlem - Ratatouille food & wine
Haarlem - Valk Hotel
Heemstede - Cheval Blanc
Heemstede - Landgoed Groenendaal
Heemstede - Southern Cross
Heerhugowaard - Babylon
Hilversum - De Spandershoeve
Hilversum - Dudockx
Hoorn - HAVN
Hoorn - Hendrickje Stoffels
Hoorn - Marque Restaurant
Lisserbroek - Het Oude Dykhuys
Loosdrecht - Restaurant Kompas
Medemblik - Meijer's 2.0
Naarden-Vesting - Aquavite
Naarden-Vesting - SEAson
Nieuwe Niedorp - Red Chillie
Oosterend, Texel - Op Oost Het Kook Atelier
Ouderkerk ad Amstel - SAAM
Oudeschild, Texel - ’t Pakhuus
Overveen - De Bokkedoorns
Santpoort - Duin & Kruidberg
Schagen - Grand Café Restaurant De Ooievaar
Schagen - TOV
Schiphol - Valk Hotel Schiphol
Schiphol-Rijk - Otium
Schoorl - Merlet
Wijk aan Zee - Puur Zee
Atelier Olivijn
In het hart van Haarlem zorgt patron-cuisinier Menno Post in een van de mooiste en oudste panden van de stad (een voormalig klooster met een prachtige binnentuin) voor een ultiem ontspanmoment. Zoals hij dat zelf noemt terwijl hij het menu persoonlijk aan tafel presenteert. Een menu dat smakelijk, elegant en verfijnd is.
Restaurant ML
Mark (chef-kok) en Liane Gratama (gastvrouw) baten sinds 2018 een historisch hotel uit met 17 kamers en suites in het hart van Haarlem. Het restaurant ervan, ML geheten, bevindt zich op de binnenplaats van de voormalige drukkerij Johan Enschedé, in de oude stijlkamer van het toenmalige woonhuis van de familie. In het strak-moderne interieur presenteert chef-kok Gratama zijn mediterrane keuken.
Mano Restaurant
Twee jonge chefs met een verleden in topzaken verenigden zich in restaurant Mano in hartje Haarlem: Kevin Kion en Daniël Damen. In een elegante zaak aan het Spaarne. Het monumentale hoekpand werd volledig gerestyled en nu kun je er van de kleine maar zorgvuldig samengestelde kaart gerechten kiezen als kreeft met avocado en kimchi, ossenhaas met courgette en tijm, of snoekbaars met asperge en vin jaune.
Le Mortier
Philippe Favié is patron, kok, sommelier en gastheer tegelijk in het Haarlemse Le Mortier, in het kleine pand waar ooit Jeroen de Zeeuw kookte. Favié noemt dat nu zijn ‘atelier’, en gasten hebben zich aan een aantal verplichtingen te onderwerpen. Zo is er een vast vijfgangenmenu dat door hemzélf wordt bepaald. Verder dient iedereen om 19:00 uur aanwezig te zijn. Dat leverde ons bijna strafpunten op (in die stad valt niet te parkeren dus het was zoeken geblazen), maar gelukkig mochten we als laatkomers nog aanschuiven.
Restaurant Fris
Het was ooit een buurtrestaurant in het Haarlemmerhoutkwartier, nu is Fris een prachtige grootsteedse zaak met ruime tafelzetting en een strak moderne maar toch warme inrichting. Eddie Meijboom is de patron-cuisinier en hij werkt met superverse, lokaal geproduceerde ingrediënten en hij combineert de Frans-Nederlandse keuken met internationale (Aziatische) smaken.
l’Auberge Damhotel Edam
Middenin het oude centrum, vlakbij het statige raadhuis, ligt ‘l Auberge Damhotel Edam. In de voormalige herberg kun je slapen, eten doe je in ‘Auberge’, het restaurant met zijn oude houten vloer, klassieke ornamenten en de prachtige open haard.
Restaurant BOSQ
Robin (patron-cuisinier) en Marlies Koenen (patron-gastvrouw) van restaurant Bosq in Den Hoorn, verbouwden het ouderlijke hotel en presenteren nu een keuken die de bekende toeristenmenu’s overstijgt.
Restaurant & Hotel Bij Jef
Hotel-restaurant Bij Jef is gevestigd in de voormalige pastorie – met prachtig terras – in het hart van Den Hoorn op Texel. Naamgever en patron-cuisinier Jef Schuur serveert in het strak ingerichte restaurant mediterrane gerechten met eigentijdse accenten. Zijn echtgenote, sommelier-gastvrouw Nadine Mögling, beheert een imposante wijnkelder.
Brasserie Rebecca
Aan de rand van De Waal, het kleinste dorp van Texel, ligt Hotel Rebecca. Ver van de rumoerige plekken van het eiland, met zeventien charmante hotelkamers. En Brasserie Rebecca, waar degelijk, betaalbaar en zonder poespas wordt gekookt.
Restaurant Soigné
Dennis Jong (chef-kok) en Frank Velthuyse (gastheer) werken al meer dan vijftien jaar in dit 19e-eeuwse winkelhoekpand, met terras, hartje Bussum, waar het een komen en gaan van tevreden gasten is.
Restaurant NOOR!
Michel en Tineke Magielse begonnen circa 20 jaar geleden met Restaurant Noor in de Haarlemse Hourstraat, maar zij ontvangen nu al weer negen jaar hun gasten in een prachtig pand in Bloemendaal. Met een warme inrichting van houttinten, comfortabele muurbanken en steenstrips. Michel kook daar graag met streekproducten en ‘Oudhollandse’ groenten.
Restaurant De Goede Gooier
Onder het rieten dak van het restaurant De Goede Gooier in Blaricum ontvangen Fabrice Patay en Claudia Gräser en hun teams gasten uit het hele land die van de locatie aan de Blaricummerheide en van een klassieke Franse keuken houden.
Restaurant De Jonge Halewijn
Al meer dan dertig jaar wordt hier gekookt voor gasten van ‘boven’ en ‘onder’ het Noordzeekanaal. In een klassieke ambiance bij een grote omzoomde tuin met kastanjebomen. Arjen Jansen is gastheer (en vinoloog) in zijn eigen restaurant en hij vindt dat je je gasten in een relaxte sfeer in de watten moet leggen, zonder opgeprikt gedoe. Chef-kok Jordy vindt dat ook, dus wat kan er mis gaan? Niets, naar we ontdekken.
Restaurant Onder de Linde
Er staat inderdaad een lindeboom naast restaurant Onder de Linde in Bergen. Het fraaie Noord-Hollandse dorp koestert het eethuis van Chiel en Bianca van Driest met zijn klassieke inrichting en keuken. En de menukaart die elke twee maanden wordt vernieuwd zodat ook de vaste gasten regelmatig nieuwe gerechten kunnen worden voorgeschoteld.
Bistro ElVi
Gastvrouw-sommelier Elvira Kemman en chef-kok Victor Fielmich voegden de beginletters van hun voornamen samen tot Elvi, de naam van hun bistro in het Noord-Hollandse Bergen. Al eerder baatten ze met succes restaurant ElVi in Utrecht uit, maar daarna moest eerst even de wereld verkend worden. Moegereisd streken ze daarna neer in oud Bergens pand naast de Ruïnekerk. Victor kookt er nu Franse modern-klassiekers en Elvi verdeelt haar aandacht over de zaak en de wijnbar.
Restaurant Apicius
Pareltje in Kennemerland: restaurant Apicius in Bakkum (Castricum). Natuurstenen vloer, Amsterdamse School-bovenlichten, geslepen glas-deuren, bloemstukken, gedekte tafels, kunst en rust. Ooit een bakkerswinkel, nu sfeervol verbouwd door de gebroeders Thorvald (chef-kok) en Gaylord (gastheer-sommelier) de Winter die in Franse topzaken ervaring opdeden.
Restaurant Het Kerkje
Luc van der Vegt (chef-kok) en echtgenote Monique Bos (gastvrouw) zijn de patrons van dit in het voormalige hervormde kerkje van Andijk gevestigde restaurant achter de hoge IJsselmeerdijk. Een uit Rijnsteentjes opgetrokken pittoresk godshuisje uit 1667 met nu een warme horeca-inrichting die de sporen van weleer respecteert (muurankers, dakruiter met uurwerk, hoge boogvensters).
Yamazato Restaurant
Het tweede toprestaurant van Hotel Okura, op een unieke locatie middenin Amsterdam met uitzicht op een prachtige Japanse tuin: Yamazato Restaurant. Het serveert traditionele gerechten uit de kaiseki-keuken. De typisch Japanse sfeer wordt versterkt door de service en de bediening die wordt gevormd door Japanse gastvrouwen in traditionele kimono. Zij werken vakkundig maar nemen ook de tijd voor een praatje aan tafel.
Restaurant Wils
Op de derde verdieping van het Move-gebouw op het Amsterdamse Stadionplein vinden we restaurant (en bakkerij) Wils. Van de chefs Joris Bijdendijk (Rijks) en Thomas Val die een uitgebreid à la carte-menu presenteren. Naast het Olympisch Stadion waar in 1928 tijdens de Zomerspelen het olympisch vuur “voor iedereen zichtbaar was”, naar een idee van architect Jan Wils: vandaar die naam. En vandaar de vuur-bereidingen van veel schotels hier.
Restaurant Visaandeschelde
Michiel Deenik en Michel Wieman hadden goed gezien “dat er in Amsterdam-Zuid eigenlijk niks is terwijl er veel mensen met geld wonen.” Zij stichtten restaurant Visaandeschelde, tegenover de RAI, en sindsdien is het hier dringen geblazen voor verse vis, schaal- en schelpdieren en andere zeevruchten (én vegagerechten). Nu, 25 jaar later, zijn Michiel en Saskia Deenik de boegbeelden van deze iconische zaak (mét terras) in de Rivierenbuurt.
