De Havixhorst
Een plaatje, in alle opzichten. De oprit naar het oude ridderlijke goed De Havixhorst in het Drentse De Schiphorst, bij Emmen, ademt grandeur: smeedijzeren hekken leiden naar een binnenplaats met een centraal gazon en een zonnewijzer. Daarvandaan wordt je blik naar de prachtige 18e-eeuwse kasteelgevel gezogen met het alliantiewapen van de stichters. En het bordes met de enorme, zwartgroene deuren. Plus de klepperende ooievaars op het dak.
Wij installeren ons als adellijke gasten in de eetzaal van het kasteel. Bij glaasjes Zuid-Afrikaanse Aristargos van de aangename witte wijnmix van chenin blanc, viognier, roussanne, sémillon en clairette (Swartland, Davis & Nadia Sadie) proeven wij gemarineerde ‘Smallert’ forel van de kwekerij uit Emst met een garnituur van gepofte rode ui, ingelegde bleekselderij, zoetzure komkommer en vinaigrette van rode biet en dropplant. Naast diverse ingelegde groentes (rode biet, gele biet, bospeen en een sorbet van rettich en sangria) op het andere bord. Mooie entrees met veel smaak en veel bite.
Ook de hoofdgerechten bevallen. Gebakken langoustine met brandade, een ravioli gevuld met bisque, ocaknol en saus vin jaune met gerookte boter (verrukkelijk). En gebraden runderezel met snijboon, watermeloen, pommes amandes en jus van lavas-chimichurri. Het is duidelijk: er wordt hier uitstekend gekookt. We besluiten met een selectie van regionale en nationale kazen met witlof, gekaramelliseerde walnoot, appel-druivenstroop en vijgen- en abrikozenbrood.
Perfect verzorgd.
De Havixhorst
Schiphorsterweg 36
7966 AC De Schiphorst (Emmen)
0522-441487
www.dehavixhorst.nl
Ma. gesloten, rest van de week lunch en diner.
Parkeerterrein.
Menu’s en à la carte
