Restaurant de Boet
Een baken op Urk, dat kun je zeggen van Restaurant De Boet van Cees en Zwanie Kramer. Nieuw opgetrokken in een oude timmerschuur met moderne inrichting én historische details, met een mooi haventerras waar je - ook van binnenuit trouwens - naar de viskotters kunt kijken die gereed liggen om de elementen rond het voormalige Zuiderzee-eiland te trotseren.
“Van lichte, frisse gerechten in de lente tot rijke en hartige specialiteiten in de winter, elk gerecht op ons menu is een eerbetoon aan de pure, authentieke smaken van het seizoen,” zeggen ze van zichzelf bij De Boet. En: “Onze chefs laten zich inspireren door de natuur en hun verre reizen.”
Ferme taal. We gaan dus even proeven. Venkel-saffraansoep met geroosterde zeeduivel, zoetzure venkel met gemarineerde cherrytomaat en kruidenolie, bijvoorbeeld.Zo zo! En geroosterde scholfilet met mosselen, aardappelmousseline met grove mosterd en dille, en salade van courgette en komkommer met tomaten-botersaus. Nou nou! Die chef kan koken, zeg!
We nemen nog maar een slokje Toscaanse vernaccia (Montenidoli) en laten ons de hoofdgerechten serveren. Gebakken tamme eendenborstfilet en gekonfijte eend-gyoza met gemarineerde bietjes, knolselderijcrème en gevogeltejus. Naast zeebaarsfilet met bospeencrème, peterseliewortel met Taggiasche olijf, prei en beurre blanc van groene curry met limoen. Mooi! Smakelijk, verrassend en mooi opgemaakt. Wat ook geldt voor het dessert: boerenyoghurtijs met cheesecake, gemarineerd rood fruit, schuim van geroosterde perzik en sinaasappel-karamelsiroop.
Ook ons andere bezoek bekoort. Bij heerlijke Duitse chardonnay (Theo Minges, Pfalz) proeven we in kokosbouillon gegaarde kabeljauw. Opgediend met kreeftensalade, tom ka kai-schuim, crème van edamame boontjes, zoetzure Japanse radijs, gebrande komkommer en een crunch van kroepoek. En weer dat eendgerecht, nu met pastinaak, truffel, cannelloni van Chinese kool met rijst en confit, zilverui en knoflooksaus. Bij prachtige Condrieu (Contours de Deponcins, François Villard)..
Prima.! Óp naar Urk.
Restaurant de Boet
Wijk 1-61
8321 EM Urk
0527-688 736
www.restaurantdeboet.nl
Zo. en ma. gesloten, rest van de week lunch en diner, za. alleen diner.
Parkeren in de buurt.
Menu’s en à la carte.
