Restaurant Basiliek

Harderwijk, aan de voormalige Zuiderzee, ademt nog steeds de maritieme sfeer van weleer. De pittoreske Vischpoort loodst je meteen de 17e eeuw binnen. Op de prachtige Vischmarkt vinden we in de kapel van het voormalige Agnietenklooster, restaurant Basiliek, in Scandinavische stijl ingericht. De kookstijl van de alom gelauwerde chef Yornie van Dijk is Frans-Nordic.

We starten met mooi aangemaakte hamachi met bergamot, rettich, bleekselderij en kombu, naast biologische ganzenlever, met engelwortel, roze peper en amandel. Perfecte opmaak, verrassende smaken en texturen: deze kok kan koken! De sommelier schenkt er sauvignon blanc bij uit de Loire. Gevolgd door een tussengerechtje van coquille met pompoen, passievrucht, dragon en wat pit van mierikswortel.

Het hoofdgerecht brengt duif en griet. De vogel perfect gegaard en opgediend met een garnituur van aardappel, koolrabi, daslook en allium (sierui), de visfilet à point en geserveerd met kervelwortel, zwarte knoflook en spinazie. In het glas een compromis-wijn: lichtrode Oostenrijkse pinot noir uit de Wachau, die prima samengaat met beide gerechten.

Bij een volgend bezoek drinken we riesling van Clemens Busch (Vom roten Schiefer) bij de combinatie van beekridder en Grevelingenoester. Er is onrijpe amandel bij en bergamot. Op het andere bord: gefermenteerde kool met spruiten en boerenkool. Prachtige entrees. Ook de hoofdgerechten bevallen. Langoustine met spek en suikersla, en tarbot met scheermes en witlof. Afgerond met een selectie van Nederlandse kazen met notenbrood en rozijnen.

Basiliek is een topper.

 

Restaurant Basiliek
Vischmarkt 57L
3841 BE Harderwijk
0341-415 290
www.restaurantbasiliek.nl
@restaurant_basiliek
Di. en woe. gesloten, rest van de week diner, za. en zo. ook lunch.
Parkeren op Boulevard.
Menu’s en à la carte.

 

Vorige
Vorige

Savage

Volgende
Volgende

Restaurant ’t Nonnetje