Restaurant De Basiliek
Volgens chef-kok Willem Bos is De Basiiek het mooiste restaurant van Noordoost Groningen. Sinds 2018 kookt hij in het toen niet meer gebruikte Nicolaaskerkje van Appingedam. Waar je nu tafelt onder gebrandschilderde ramen, kroonluchters en een donker plafond. Aan met servetten gedekte tafels met uitstekend zittende fauteuils.
Na de vega-terrine van Groninger aardappels met tartaar van gerookte wortel en knoflookschuim van ons vorig bezoek (goed bevallen, toen), kiezen we nu voor rosé gegaarde kalfsmuis met een bitterbal van gepofte knoflook en langoustinemayonaise. En op het andere bord oesters van de houtskooloven met gerookte Hollandaise. Mmm! We drinken er mineralige Oostenrijkse Grüner Veltliner bij (Ried Mühlberg).
Gevolgd door lasagne van zoete aardappel en knolselderij met kaas van de Damster zuivelboerderij en schuim van prei. Voor de reisgenoot is de pietermanfilet, gegaard op de houtskooloven en opgediend met gestoofde lamsoren en een saus van langoustines. Mooi! En tot slot kaasjes van diezelfde Damster zuivelboerderij, geserveerd met huisgemaakte brioche en marmelade.
Uitstekend allemaal.
Restaurant De Basiliek
Solwerderstraat 45-47
9901 BB Appingedam
0596-683 131
www.restaurantdebasiliek.nl
@restaurant_debasiliek
Ma. gesloten, rest van de week geopend vanaf 12:00 uur.
Parkeren in de buurt.
Menu’s en à la carte.