Restaurant De Oude Sluis

 Famke (gastvrouw) en Sytze Greidanus (chef) zijn de steunpilaren van De Oude Sluis in Zoutkamp. Je kunt er niet alleen eten – heel goed zelfs – maar ook bestuderen hoe dat nou precies gaat in een professionele keuken. Onder het motto ‘Het geheim van de Chef’ kunnen kleine groepen belangstellenden leren fileren, uitbenen, bonbons maken, jus trekken enzovoorts. Nou ja, van dichtbij toezien (en misschien iets vasthouden). De belangstelling is groot.

Alweer tien jaar zijn Sytze en Famke de uitbaters van De Oude Sluis. Allebei geboren en getogen in de noordelijkste streek van het land, het Hogeland dus, waar ze Zoutkamper garnalen vinden en vis van de afslag in Lauwersoog, maar ook de eenden van Hans, de yoghurt van Waddenmax, kaas van Kleikracht, aardappelen en groenten van Van der Spek, duindoorn van De Fledder en vlees van Menno Hoekstra . . .

Na een lange rit door het noorden beginnen wij met goed hete Marne mosterdsoep op klassieke wijze. Dus met preiringen en uitgebakken spekjes. Mmm! Ook de vega-reisgenote kiest goed: gepofte rode biet met appel, mayonaise van garam masala en geroosterde pompoenpitten. ‘Top!’ zegt zij, de kenner dus, tussen twee happen door.

Als hoofdgerecht valt de keus op (“toch maar weer eens proberen”) tamme eendenborst. Goed gegaard, sappig en met veel beet. Opgediend met pastinaakcrème en jus met whisky en steranijs. Lekker. Net als de zacht gegaarde sukade op het andere bord (de tafelgenote viel even van haar vega-geloof). Met pompoenpuree en rozemarijnjus. Uitstekend! Hier wordt goed gekookt! We drinken er chardonnay uit de Limoux bij. Tot slot granité van bloedsinaasappel met schuim van appel en gember en gekonfijte sinaasappelschil.

Toppertje.

 

Restaurant De Oude Sluis
Hunsingokade 3
9974 SP Zoutkamp
0595-401870
www.deoudesluis.eu
Ma-di-woe. gesloten, rest van de week geopend vanaf 17:30 uur.
Parkeren in de buurt.
Menu’s en à la carte

 

 

Vorige
Vorige

Restaurant Niemeijer

Volgende
Volgende

Bistro Refter