Bruisend en dichtbevolkt: Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met een oppervlakte van bijna 3.000 km2. Ruim 3,5 miljoen mensen wonen er, verdeeld over de plattelanden en de 50 gemeenten. Serene duin- en polderlandschappen vind je hier, naast dynamische stedelijke gebieden die steeds meer naar elkaar toegroeien. Zuid-Holland is het dichtstbevolkte gebied van Nederland, met grote steden zoals Den Haag en Rotterdam.
Een weerspiegeling van de rijke geschiedenis van de provincie is te vinden in de bijna 1.000 rijksmonumenten en 150 molens. Nauw daarmee verwant zijn de bijzondere toeristische attracties. De historische stad Delft staat bekend om het Delftsblauwe aardewerk. Lisse is de thuisbasis van de Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuintentoonstelling. Den Haag is bekend als nationaal machtscentrum (Het Binnenhof) met een beroemd strand (Scheveningen) en last but not least is Rotterdam het bezoeken waard vanwege zijn hoog aangeschreven moderne architectuur en de bruisende haven.
Interessante natuurgebieden zijn De Hollandse Duinen, een doorlopende reeks duingebieden van Hoek van Holland tot Hillegom, met open zandlandschappen, dennenbossen, heidevelden en weiden. Naast De Biesbosch op de grens met Noord-Brabant, een van de grootste nationale parken van Nederland. De waterrijke bossen en moerassen vormen een habitat voor talrijke zeldzame dieren- en plantensoorten. Het Groene Hart, gesitueerd tussen de grote steden in de Randstad, is een uitgestrekte groene oase van open polderlandschap, een stiltegebied van jewelste met een unieke flora en fauna.
Culinair is Zuid-Holland een lappendeken. Nergens is de gastronomie zo rijk en getalenteerd. In het epicentrum Rotterdam komt er, zo lijkt het, elke dag een innovatief restaurant bij. Net als in Amsterdam overigens, hoewel je in Zuid-Holland nog wel ‘ns ergens kunt parkeren zonder een bank te hoeven beroven.
Bergambacht - Pieters Restaurant
Bergschenhoek - Nova
Capelle ad IJssel - Perceel
Capelle aan den IJssel - Zalmhuis
Delft - Restaurant Azurite
Delft - De Waag
Delft - Kruydt
Delft - Lalou
Delft - Le Vieux Jean
Delft - Novaela
Delft - 't Postkantoor'
Den Haag - 6 & 24
Den Haag - l’Amour Toujours
Den Haag - Bar Bowie
Den Haag - Basaal
Den Haag - Bistro Mer
Den Haag - Botanica
Den Haag - Bog
Den Haag - Brasserie Runners
Den Haag - Calla's
Den Haag - Cottontree City
Den Haag - Dekxels
Den Haag - De Tapperij
Den Haag - Elea
Den Haag - Ethica
Den Haag - Flora
Den Haag - Fouquet by Meere Den Haag - Garuda
Den Haag - Glaswerk
Den Haag - Hito
Den Haag - Impero Romano
Den Haag - Jacob's Bar & Grill
Den Haag - Jamey Bennet
Den Haag - Kamer le Deux
Den Haag - Keraton Damai
Den Haag - Nationaal
Den Haag - NIKO Udon
Den Haag - Oker
Den Haag - Oogst
Den Haag - PuuRR aan de Binck
Den Haag - Restaurant Christian
Den Haag - Restaurant ñ
Den Haag - Resumé by 6 & 24
Den Haag - Sana Sini
Den Haag - Sapori d'Italia
Den Haag - Sequenza
Den Haag - Solo Vino wijnbar
Den Haag - Tapisco
Den Haag - Tommy's & Zuurveen
Den Haag - Umami by Han
Den Haag - Villa Coucou
Den Haag - Walter Benedict
Den Haag - Waroeng Padang Lapek
Den Haag - Wox
Den Haag - Yuzu Dining
Dordrecht - Aan De Spuihaven
Dordrecht - Bistro Twee33
Dordrecht - Café Buddingh
Dordrecht - La Cebolla
Dordrecht - De Kop van het Land
Dordrecht - De Stroper
Dordrecht - Het Gemaal
Dordrecht - Post
Dordrecht - RestoBar Vertus
Dordrecht - Valk Hotel
Dordrecht - Villa Augustus
Gouda - Lizz
Gouda - Bangkok City
Gouda - Restaurant Ter:Govw
Gouda - Unique
Heerjansdam - 't Waaltje
Hoogmade - Contraste Wijnrestaurant
Kaag - Tante Kee
Katwijk aan Zee - Het Panbos
Leiden - Bistro Bord’O
Leiden - Bistro Goeswijn
Leiden - Bistro La Cloche
Leiden - Café Visscher
Leiden - De Engelenbak
Leiden - Het Haagsche Schouw
Leiden - Het Prentenkabinet
Leiden - In den Doofpot
Leiden - La Diva
Leiden - The Bishop
Leiden - Restaurant Rosto
Leiden - Wielinga
Leiden - Woods
Leidschendam - Bij Erik
Leidschendam - Raimondi's Villa Rozenrust
Maassluis - De Ridderhof
Middelharnis - 't Vingerling
Noordeloos - De Gieser Wildeman
Noorden - De Watergeus
Noordwijk - Latour
Noordwijk - Salt
Noordwijk - Villa de Duinen
Nootdorp - Calva
Numansdorp - Schippershuis
Oegstgeest - Suzie's & Van Aken
Oegstgeest - Villa Beukenhof
Oude Wetering - Plantage 87
Papendrecht - De Ertepeller
Rijswijk - 't Ganzenest
Rijswijk - Restobar Harvey
Rijswijk - Savarin
Rotterdam - Ají
Rotterdam - 't Ambachthuys
Rotterdam - Amarone
Rotterdam - Asian Glories
Rotterdam - Bar Bistro Diepnoord
Rotterdam - Bar Berta
Rotterdam - Bar Pulpo
Rotterdam - Bistrot Du Bac
Rotterdam - Café Pompette
Rotterdam - CEO Baas van het Vlees
Rotterdam - Chung
Rotterdam - De Harmonie
Rotterdam - De Matroos en het Meisje
Rotterdam - De Prins Van Terbregge
Rotterdam - Destino
Rotterdam - Franky's Grill
Rotterdam - Fermin
Rotterdam - FG Restaurant
Rotterdam - Fred
Rotterdam - Glasz
Rotterdam - Goud
Rotterdam - Gym & Gin
Rotterdam - Héroine
Rotterdam - Huson
Rotterdam - Il Gattopardo
Rotterdam - In den Rustwat
Rotterdam - Joelia
Rotterdam - Kaat Mossel
Rotterdam - La Salute
Rotterdam - Louise Petit Restaurant
Rotterdam - Mevrouw Meijer
Rotterdam - Mood
Rotterdam - Nerello
Rotterdam - Old Dutch
Rotterdam - Oliva
Rotterdam - On Cru
Rotterdam - Ono
Rotterdam - Osteria Liz
Rotterdam - Parkheuvel
Rotterdam - Putaine
Rotterdam - Renilde
Rotterdam - Rolph’s Deli - Le Petit Restaurant
Rotterdam - Rotonde
Rotterdam - Safir
Rotterdam - Schmidt’s Lunchcorner
Rotterdam - Restobar Vista
Rotterdam - Tim by Harries
Rotterdam - Tres
Rotterdam - The Millèn
Rotterdam - Three
Rotterdam - Vineum
Rotterdam - Vis op de Dijk
Rotterdam - Yano
Rotterdam - Zeezout
Scheveningen - Catch
Scheveningen - Chefsbar Seinpost
Scheveningen - Cru
Scheveningen - Encore
Scheveningen - Lemongrass
Scheveningen - Villani
Schiedam - Brasserie Stadhuis
Schiedam - Rooftop Restaurant
Schipluiden - Aan De Zweth
Sliedrecht - Heeren van Slydregt
Stolwijk - De Nieuwe Polderkeuken
Valkenburg (ZH) - Limes aan den Rijn
Voorburg - Central Park
Voorburg - De Koepel
Voorburg - Le Barquichon
Voorburg - Miss Jones
Voorburg - Papermoon
Voorburg - The River
Voorburg - Villa La Ruche
Voorschoten - Allemansgeest
Voorschoten - De Kleine Leeuw
Voorschoten - De Knip
Voorschoten - Otori
Waddinxveen - Akkeroord
Waddinxveen - De Landerije
Warmond - De Moerbei
Wassenaar - De Bijhorst
Wassenaar - Flamingo Paradise
Wateringen - Triptyque
Zoetermeer - Hofstede Meerzigt
Zoetermeer - Brasserie 1640
Zwijndrecht - Brancatelli
Zwijndrecht - Zomerlust
Tapisco
Het modeverschijnsel tapas, maar dan met een eigen touche, vinden we in ruime mate in restaurant Tapisco aan de Haagse Kneuterdijk. Met een aangenaam terras voor de deur. Eeuwenlang zat boekhandel De Vijf Vocalen hier, en laatstelijk een bekende bank, maar sinds chef-kok Marcel van der Kleijn van Calla’s (en nog enkele restaurants in Den Haag) zijn oog erop liet vallen, klinken er vrolijke stemmen, bestekgeluiden en het ploppen van ontkurkte flessen champagne of cava.
Restaurant Sequenza
Eigenzinnig en intiem restaurant aan het laatste stukje van het Spui, maar toch nog in het centrum van Den Haag. Chef-kok Thales Wolters kookt in deze aangepaste huiskamer, want dat is het, op basis van de Franse klassieken maar op een moderne manier geïnterpreteerd.
Sana Sini
Weer een Molukse patron-cuisinier die laat weten dat die keuken er toe doet: Leila de Fretes. In haar buurtrestaurant Sana Sini (‘hier en daar’, betekent het) in de Haagse Bomenbuurt. Voor het eerst open in de coronatijd en overleefd door warme gastvrijheid en een uitstekende keuken. Echtgenoot Roberto en kinderen en kleinkinderen helpen mee.
Restaurant ñ
Een Spaans restaurant in de oudste katholieke wijk van Den Haag: het okergeel geverfde Restaurant ñ van Daniel Bisschop is een van de drukst beklante eetplekken van het residentiële Hofkwartier. Vooral het puntvormige, witgedekte terras onder een oude lindeboom is gewild. Binnen is het wat soberder: Spartaans meubilair rond een bar. De keuken van chef-kok Thomas Vandenhecke serveert verrassend authentieke Spaans-Portugese schotels.
Restaurant Christian
Christian van der Linden, oud chef-kok bij Savelberg, kookt tegenwoordig in de gerestaureerde Nieuwe Veenmolen aan de zuidoost-rand van Den Haag. De oppervlakte is niet al te groot, de tuinen eromheen bieden meer ruimte, zeker in de zomer als er buiten wordt gegeten of het aperitief gebruikt.
PuuRR aan de Binck
Een jachthaventje, een terras en veel parkeerruimte: in de Haagse renovatiewijk de Binckhorst presenteerde ooit koffiebrander Capriole zich met een juweeltje van eigentijds industrieel design met een keuken die van ontbijt tot en met diner serveert. Dat is nu overgenomen door Hilgersom Horeca Groep die de naam veranderde in PuuRR aan de Binck.
Restaurant Oogst
Sfeervolle, huiskamerachtige Denneweg-bistro van patron Marcel van der Kleijn (van Calla’s) met kleine tafeltjes, opvallende kralendecoraties aan de lampen en een keuken die stevig in handen is van Van der Kleijn. Je kunt er sinds 2015 kiezen uit vijfmaal twee menu-mogelijkheden, en dat systeem werkt.
Restaurant Oker
Aanstekelijk, sympathiek, smakelijk en eigentijds swingend restaurant aan de Denneweg in Den Haag. Van Gastheer Adriaan van der Maas en chef-kok Roy Breugelmans. Een grootsteedse en begeerde locatie in het uitgaansgebied aldaar, met snelle, jonge bediening, een divers publiek en een open keuken waaruit betaalbare schotels komen.
café – brasserie Nationaal
Het rijksmonument aan de Haagse Prinsegracht werd in 1885 omgebouwd tot bier- en koffiehuis Café Nationaal dat decennialang tot de chique ‘inboedel’ van de Residentie hoorde. Tot de sleet toesloeg . . . gelukkig verschenen daarna de horecamannen Jermaine Huisman (chef-kok, voorheen Capriole), gastheer Charlie Merle, bartender Carl Tjong-a-Tjoe en sommelier Paul Fonderie en ineens was Nationaal weer die ‘Frans-Belgische’ brasserie met vloertegeltjes, Thonetstoelen, bistrotafeltjes, hoge plafonds, een ‘verzonken’ keuken en een grote bar waar je Brussels bier drinkt.
Marius Wijncafé
De locatie van Marius Wijncafé is simpel en uitnodigend tegelijk: houten meubilair op een oude winkelvloer, tochtgordijn voor de buitendeur en een verbindingsgangetje naar de aanpalende wijnwinkel. Op een straathoek, en niet meteen uitstralend dat hier uitstekend wordt gekookt. De patrons Marius van der Vliet en Luuk van Amerongen, allebei vinoloog, koesteren dat: het geeft de zaak iets geheimadresje-achtigs.
Mandarin Palace
Het Haagse Mandarin Palace is een ‘gewoon’ restaurant, dus zonder drakenkoppen en Chinese lettertekens. Én je kunt er al 25 jaar à la carte eten. Teken daarbij aan dat er ook uitstekende wijnen worden geschonken en je weet het: een uitstekend oosters restaurant.
L'Amour Toujours
Horecatijgers Patrick van Aller en Michel Groenenberg openden l’Amour toujours in Den Haag. Het oorspronkelijke pand werd tot en met de vloer gestript en opnieuw opgebouwd en ingericht met oogstrelend resultaat. Gecapitonneerde compartimentjes naast losse stoelen en tafeltjes, muurbanken, een grote bar, tegel- en parketvloeren, bistrolampen. En terrassen die het drukke Prins Hendrikplein in de Zeeheldenbuurt extra allure verschaffen.
Restaurant Keraton Damai
Chef- kok Jostingdyah Jodjana, haar dameskoks en haar zoon, gastheer-sommelier Frans Haris, bepalen de sfeer en de kwaliteit van dit ‘Indische’ restaurant in het Haagse Statenkwartier. Keraton Damai (‘Vredespaleis’) behaagt hier al drie decennia de liefhebbers van de Javaanse keuken in een decor van authentiek houtsnijwerk en met een uitstekende wijnkaart.
Jamey Bennett
Geen gewone muurbanken maar gecapitonneerde leren Chesterfields om je heen. Bar-restaurant Jamey Bennett is bedacht door de horecatijgers Michael Tilkema en Melvin van der Meer, met diplomatenzoon Jamey Bennett in gedachten. Die werkte als spion voor de Britse geheime dienst en de plek waar nu zijn naam op de gevel prijkt, was een bar waar hij collega’s ontmoette.
Impero Romano
In het Haagse Centrum 2005-kwartier vinden we het populaire Italiaanse restaurant Impero Romano, drukbeklant en tot diep in de avond de kookbereid. Van patron Umberto de Giuseppe en chef-kok Fabio Merico, neven van elkaar die elkaar in Nederland herontmoetten.
Restaurant Glaswerk
In het vernieuwde Binckhorstgebied aan de Voorburgse kant van Den Haag streek restaurant Glaswerk in 2018 neer in de verlaten verffabriek aan de Trekvliet en de Fokkerhaven. Ruimte is hier de grootste troef, zowel voor parkeren als voor een terras aan het water. Chef-kok Martijn Lagrand en gastvrouw Rosalie Brand zorgen voor de gasten die vanuit de hele agglomeratie rond de Residentie hier naartoe komen.
Garuda by Ron Gastrobar Indonesia
Het beroemdste en oudste Indonesische restaurant van Den Haag, Garoeda, is na een faillissement herrezen door toedoen van superkok Ron Blaauw en vertegenwoordigers van restaurantfamilie The Harbour Club. De naam is veranderd in ‘Garuda by Ron Gastrobar Indonesia’, maar iedereen zegt nog gewoon “Garoeda” en het iconische jugendstilpand uit 1949 is van onder tot boven gerestyled. Geen wajangpoppen meer maar de moderne keuken van de chefs Agus Hermawan en Brian Whyte op de begane grond tot en met de rooftop-cocktailbar.
Ethica restaurant & bar
Robin Collard, de patron-cuisinier van huiskamerrestaurant Ethica in Den Haag, is een man die alles kan. Vooral in de keuken maakt hij alles zelf. Van bier tot frisdrank, van kaas tot worst, van kimchi tot tempeh, miso en sojasaus. Daarnaast zijn er de fruitbomen, kruiden en groentes in zijn eigen tuin. Samen met Joske Meijer (gastvrouw-stylist) zorgen zij voor duurzaamheid.
Restaurant Elea
Na jaren in Rijswijk successen te hebben geboekt, hebben gastvrouw Bibi Kuyp en chef Takis Panagakis hun restaurant Elea (oud-Grieks voor olijf) verplaatst naar het Noordeinde in Den Haag. Op een steenworp afstand van Paleis Noordeinde laten zij de Residentie kennismaken met hun creatieve, moderne keuken met subtiele Griekse invloeden.
Dekxels
Al twee decennia een topper in het rijk met horeca gezegende Dennewegkwartier: restaurant Oker, jong, dynamisch en grootsteeds. Waar jong en oud en hip en klassiek elkaar verdragen én er graag terugkomen. Patrons Thomas Bribié en chef-kok Raymond Prins zijn de bedenkers en ze slagen er met hulp van jonge brigades in de zaak drukbeklant te houden.
