Bruisend en dichtbevolkt: Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met een oppervlakte van bijna 3.000 km2. Ruim 3,5 miljoen mensen wonen er, verdeeld over de plattelanden en de 50 gemeenten. Serene duin- en polderlandschappen vind je hier, naast dynamische stedelijke gebieden die steeds meer naar elkaar toegroeien. Zuid-Holland is het dichtstbevolkte gebied van Nederland, met grote steden zoals Den Haag en Rotterdam.
Een weerspiegeling van de rijke geschiedenis van de provincie is te vinden in de bijna 1.000 rijksmonumenten en 150 molens. Nauw daarmee verwant zijn de bijzondere toeristische attracties. De historische stad Delft staat bekend om het Delftsblauwe aardewerk. Lisse is de thuisbasis van de Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuintentoonstelling. Den Haag is bekend als nationaal machtscentrum (Het Binnenhof) met een beroemd strand (Scheveningen) en last but not least is Rotterdam het bezoeken waard vanwege zijn hoog aangeschreven moderne architectuur en de bruisende haven.
Interessante natuurgebieden zijn De Hollandse Duinen, een doorlopende reeks duingebieden van Hoek van Holland tot Hillegom, met open zandlandschappen, dennenbossen, heidevelden en weiden. Naast De Biesbosch op de grens met Noord-Brabant, een van de grootste nationale parken van Nederland. De waterrijke bossen en moerassen vormen een habitat voor talrijke zeldzame dieren- en plantensoorten. Het Groene Hart, gesitueerd tussen de grote steden in de Randstad, is een uitgestrekte groene oase van open polderlandschap, een stiltegebied van jewelste met een unieke flora en fauna.
Culinair is Zuid-Holland een lappendeken. Nergens is de gastronomie zo rijk en getalenteerd. In het epicentrum Rotterdam komt er, zo lijkt het, elke dag een innovatief restaurant bij. Net als in Amsterdam overigens, hoewel je in Zuid-Holland nog wel ‘ns ergens kunt parkeren zonder een bank te hoeven beroven.
Bergambacht - Pieters Restaurant
Bergschenhoek - Nova
Capelle ad IJssel - Perceel
Capelle aan den IJssel - Zalmhuis
Delft - Restaurant Azurite
Delft - De Waag
Delft - Kruydt
Delft - Lalou
Delft - Le Vieux Jean
Delft - Novaela
Delft - 't Postkantoor'
Den Haag - 6 & 24
Den Haag - l’Amour Toujours
Den Haag - Bar Bowie
Den Haag - Basaal
Den Haag - Bistro Mer
Den Haag - Botanica
Den Haag - Bog
Den Haag - Brasserie Runners
Den Haag - Calla's
Den Haag - Cottontree City
Den Haag - Dekxels
Den Haag - De Tapperij
Den Haag - Elea
Den Haag - Ethica
Den Haag - Flora
Den Haag - Fouquet by Meere Den Haag - Garuda
Den Haag - Glaswerk
Den Haag - Hito
Den Haag - Impero Romano
Den Haag - Jacob's Bar & Grill
Den Haag - Jamey Bennet
Den Haag - Kamer le Deux
Den Haag - Keraton Damai
Den Haag - Nationaal
Den Haag - NIKO Udon
Den Haag - Oker
Den Haag - Oogst
Den Haag - PuuRR aan de Binck
Den Haag - Restaurant Christian
Den Haag - Restaurant ñ
Den Haag - Resumé by 6 & 24
Den Haag - Sana Sini
Den Haag - Sapori d'Italia
Den Haag - Sequenza
Den Haag - Solo Vino wijnbar
Den Haag - Tapisco
Den Haag - Tommy's & Zuurveen
Den Haag - Umami by Han
Den Haag - Villa Coucou
Den Haag - Walter Benedict
Den Haag - Waroeng Padang Lapek
Den Haag - Wox
Den Haag - Yuzu Dining
Dordrecht - Aan De Spuihaven
Dordrecht - Bistro Twee33
Dordrecht - Café Buddingh
Dordrecht - La Cebolla
Dordrecht - De Kop van het Land
Dordrecht - De Stroper
Dordrecht - Het Gemaal
Dordrecht - Post
Dordrecht - RestoBar Vertus
Dordrecht - Valk Hotel
Dordrecht - Villa Augustus
Gouda - Lizz
Gouda - Bangkok City
Gouda - Restaurant Ter:Govw
Gouda - Unique
Heerjansdam - 't Waaltje
Hoogmade - Contraste Wijnrestaurant
Kaag - Tante Kee
Katwijk aan Zee - Het Panbos
Leiden - Bistro Bord’O
Leiden - Bistro Goeswijn
Leiden - Bistro La Cloche
Leiden - Café Visscher
Leiden - De Engelenbak
Leiden - Het Haagsche Schouw
Leiden - Het Prentenkabinet
Leiden - In den Doofpot
Leiden - La Diva
Leiden - The Bishop
Leiden - Restaurant Rosto
Leiden - Wielinga
Leiden - Woods
Leidschendam - Bij Erik
Leidschendam - Raimondi's Villa Rozenrust
Maassluis - De Ridderhof
Middelharnis - 't Vingerling
Noordeloos - De Gieser Wildeman
Noorden - De Watergeus
Noordwijk - Latour
Noordwijk - Salt
Noordwijk - Villa de Duinen
Nootdorp - Calva
Numansdorp - Schippershuis
Oegstgeest - Suzie's & Van Aken
Oegstgeest - Villa Beukenhof
Oude Wetering - Plantage 87
Papendrecht - De Ertepeller
Rijswijk - 't Ganzenest
Rijswijk - Restobar Harvey
Rijswijk - Savarin
Rotterdam - Ají
Rotterdam - 't Ambachthuys
Rotterdam - Amarone
Rotterdam - Asian Glories
Rotterdam - Bar Bistro Diepnoord
Rotterdam - Bar Berta
Rotterdam - Bar Pulpo
Rotterdam - Bistrot Du Bac
Rotterdam - Café Pompette
Rotterdam - CEO Baas van het Vlees
Rotterdam - Chung
Rotterdam - De Harmonie
Rotterdam - De Matroos en het Meisje
Rotterdam - De Prins Van Terbregge
Rotterdam - Destino
Rotterdam - Franky's Grill
Rotterdam - Fermin
Rotterdam - FG Restaurant
Rotterdam - Fred
Rotterdam - Glasz
Rotterdam - Goud
Rotterdam - Gym & Gin
Rotterdam - Héroine
Rotterdam - Huson
Rotterdam - Il Gattopardo
Rotterdam - In den Rustwat
Rotterdam - Joelia
Rotterdam - Kaat Mossel
Rotterdam - La Salute
Rotterdam - Louise Petit Restaurant
Rotterdam - Mevrouw Meijer
Rotterdam - Mood
Rotterdam - Nerello
Rotterdam - Old Dutch
Rotterdam - Oliva
Rotterdam - On Cru
Rotterdam - Ono
Rotterdam - Osteria Liz
Rotterdam - Parkheuvel
Rotterdam - Putaine
Rotterdam - Renilde
Rotterdam - Rolph’s Deli - Le Petit Restaurant
Rotterdam - Rotonde
Rotterdam - Safir
Rotterdam - Schmidt’s Lunchcorner
Rotterdam - Restobar Vista
Rotterdam - Tim by Harries
Rotterdam - Tres
Rotterdam - The Millèn
Rotterdam - Three
Rotterdam - Vineum
Rotterdam - Vis op de Dijk
Rotterdam - Yano
Rotterdam - Zeezout
Scheveningen - Catch
Scheveningen - Chefsbar Seinpost
Scheveningen - Cru
Scheveningen - Encore
Scheveningen - Lemongrass
Scheveningen - Villani
Schiedam - Brasserie Stadhuis
Schiedam - Rooftop Restaurant
Schipluiden - Aan De Zweth
Sliedrecht - Heeren van Slydregt
Stolwijk - De Nieuwe Polderkeuken
Valkenburg (ZH) - Limes aan den Rijn
Voorburg - Central Park
Voorburg - De Koepel
Voorburg - Le Barquichon
Voorburg - Miss Jones
Voorburg - Papermoon
Voorburg - The River
Voorburg - Villa La Ruche
Voorschoten - Allemansgeest
Voorschoten - De Kleine Leeuw
Voorschoten - De Knip
Voorschoten - Otori
Waddinxveen - Akkeroord
Waddinxveen - De Landerije
Warmond - De Moerbei
Wassenaar - De Bijhorst
Wassenaar - Flamingo Paradise
Wateringen - Triptyque
Zoetermeer - Hofstede Meerzigt
Zoetermeer - Brasserie 1640
Zwijndrecht - Brancatelli
Zwijndrecht - Zomerlust
Bistro Bord’o
Maike (gastvrouw-sommelier) en Oscar Zitman (chef-kok) weten niet van ophouden in hun Bistro Bord’O in hartje Leiden. Hun gasten ook niet, want het eten is lekker en betaalbaar. En de wijnkaart – wij drinken hier graag Clos Saint Yves (Baumard) van chenin blanc uit de Loirestreek – is verrassend.
Restaurant het Panbos
In het wandelgebied in de duinen van Katwijk aan Zee en Wassenaar betovert al jaren het chaletachtige Het Panbos van patron-cuisinier Joke van Rijn de bezoekers van deze vrij toegankelijke groene oase. Ooit was het een theehuis, tegenwoordig een volwaardig restaurant waar uitstekende kost wordt geserveerd. De chef werd opgeleid door Robert Kranenborg en kookt vooral met ingrediënten en producten uit de directe omgeving.
Restaurant Tante Kee
Je moet met het pontje overvaren om Tante Kee van patron-cuisinier Raymond Reeb en zijn (gast)vrouw Kim Edwards te bereiken. Maar dan word je beloond: fascinerende vergezichten over de Kagerplas, vanaf het terras of vanuit de eetzaal.
't Waaltje Bar & Kitchen
Veel uit-eters wenden zich, nu steeds meer Betere Zaken onbetaalbaar worden en veelgangen-menu’s opdringen, tot restaurants waar de rekening nog fatsoenlijk is en waar je zélf mag kiezen wat je eet. Bijvoorbeeld ’t Waaltje in Heerjansdam, onder de rook van Rotterdam. Honderden (!) mensen per dag schuiven hier aan voor prima voedsel, uitstekende bediening en wijn die maar één of twee keer over de kop is gegaan. Verwacht er geen sterrenvoedsel, wel waar voor je geld. En gezellige reuring, een terras aan het water, goedgebekte jonge bediening en gratis parkeren.
Restaurant Unique
In een voormalige fabriekshal in Gouda, eigentijds heringericht en met een open keuken en een enorme wijnwand. Het restaurant heet Unique en doet zijn naam eer aan: er is geen menu, de gasten wordt een culinaire reis aangeboden met gerechten uit de hele wereld: moderne schotels op basis van de klassieken.
Restaurant LIZZ
Remco Kuijpers (chef-kok) en Louis Grizeau (maître-sommelier) zijn de steunpilaren onder het nieuwe restaurant Lizz in het Relais & Chateau Weeshuis Hotel in Gouda. Een luxueuze accommodatie die historische elementen combineert met eigentijdse verworvenheden. Aanvankelijk werd gestart met het modieuze en gastonvriendelijke systeem van een verplicht veel-gangenmenu, maar nu kun je weer gewoon kiezen uit een ruim gesorteerde menukaart. En een even rijk voorziene wijnkaart.
Thai Restaurant Bangkok City
In de sfeervolle Lange Tiendeweg in Gouda scoort al bijna twintig jaar restaurant Bangkok City van Herman Schoemaker en zijn Thaise echtgenote Aree Thamtes. Pas laat ontdekt door de inwoners van de kaas- en stroopwafelstad, nu in het hart gesloten.
Villa Augustus
Rotterdamse horecabaronnen realiseerden in het oude watertorencomplex van Dordrecht de opmerkelijke accommodatie Villa Augustus. Met een hotel en, in het iets verder gelegen voormalige pomphuis, een restaurant. Vooral dáárin is de Maasstedelijke doe-maar-gewoon filosofie ver doorgevoerd. De tafels en stoelen lijken van de rommelmarkt te komen, het bestek van de camping, de menukaart is een gevouwen A4-tje, en het linnen beperkt zich tot een papieren servet terwijl het tafeloppervlak onbedekt is en een variëteit aan houtprint en/of formica vertoont.
Valk Hotel Dordrecht
Hoewel de meeste Valkhotels zich toeleggen op zakelijk, ‘leisure’ of vergaderen, koos de vestiging Dordrecht, langs de A16, voor culinair. Edwin Zeilemaker, afkomstig uit de Rotterdamse Harbour Club, is de chef-kok, met carte blanche en een supersonische keuken.
Gastrobar Post
Swingende zaak in het voormalige postkantoor van Dordrecht, uitgebaat door de chefs Edwin Roestenberg en Alex Verburg die ook elders restaurants hebben. Het is hier, op de doorgaande route van het NS-station naar het stadscentrum, van de vroege ochtend tot de late avond druk. Een betaalbare, sympathieke tussenstop.
De Kop van het Land
Pal aan de Nieuwe Merwede serveert deze herberg van Ewout en Liesbeth Faase op de zuidelijkste dijk van het Eiland van Dordrecht, uitsluitend vlees- en visloze gerechten. Modern vegetarisch dus, geen heksenklaver en duivelskruid uit de sixties en evenmin sektarische bediening en met kurk beplakte menukaarten, maar gewoon een goed restaurant met een goede keuken waar serieuze gerechten worden samengesteld.
Restaurant het Gemaal
Bij het oude stoomgemaal ’t Vissertje in Dordrecht, waar polder de Biesbosch uitwatert op de Nieuwe Merwede, realiseerden Jeroen Molenaar, Sven Maliepaard en patron-cuisinier Alex Verburg (van de restaurants Post in Dordrecht en Oliva en Gusto in Rotterdam) restaurant Het Gemaal. Een uitje voor de Dordtenaren, een zegen voor de (in deze uithoek van veel vertier verstoken) omwonenden.
Restaurant De Stroper
Maître-sommelier Mark Bakker is de nieuwe patron van De Stroper en samen met chef-kok Kevin van Asch vormt hij het fundament van dit populaire visrestaurant in het hart van Dordrecht. Gelegen boven de gracht waar in de 16e en 17e eeuw de wijnvaten uit Frankrijk en Duitsland werden gelost.
Bistro Twee33
Deze aangename bistro middenin het historische centrum van Dordrecht begint er één van de populairste zaken te worden. Het restaurant is vernoemd naar de ligging in de eeuwenoude Wijnstraat (nummer 233) en het is populair om de gedegen Franse bistrokeuken van chef-kok Frank Plomp, en het interieur met daarin Portugese vloertegels.
Restaurant Aan de Spuihaven
Essat Abdelhalim kookte bij Soenil Bahadoer en Jeroen Smeenk was sommelier bij Ciel Bleu. Twee kanjers, die door patrons Roos en Patrick van Dijk naar Dordrecht zijn gehaald om de gezichten te worden van restaurant Aan de Spuihaven. Inderdaad gelegen aan die stadgracht uit de 13e eeuw en met grote zwartwit foto’s aan de muren getuigend van de middeleeuwse roem ervan.
WOX
Wox is niet stuk te krijgen. Al 25 jaar zit dit elegante restaurant op de plek waar vroeger Sauer zat, en nog steeds is het een gewild adres aan het Lange Voorhout. Lucien en Bahija Bastiaan (en meekokende zoon Boris) zweren onveranderlijk bij het concept van shared dining waarmee ze ooit als eersten begonnen.
Walter Benedict
Qua prijs-kwaliteitverhouding is dit waarschijnlijk de beste zaak van Den Haag. Maar wie Walter Benedict is of was, weet niemand: de naam voor de zaak werd gekozen op niet meer te achterhalen gronden. Desondanks is ‘Walter’ zo’n echte Den Haag-centrum zaak: druk, rumoerig, modern en sympathiek. Hoge en lage tafeltjes, centrale bar, bakstenen muur, vriendelijke bediening, terras aan de straatkant, tuintje achterin.
Villa Coucou
De Franse restaurantmanager Edouard Gaudin overreedde in Parijs zijn vriend Alexandre Martiano, die kookte in diverse topzaken, om samen in Den Haag een restaurant te beginnen. Ze vonden hun plek in het voormalige Indische restaurant Tampat Senang aan de Laan van Meerdervoort en verbouwden het, en richtten het in met groenvelours fauteuils en marmeren tafeltjes op nieuwe houten vloeren. Ook renoveerden zij de tuin en installeerden er een petanque-baan.
Umami by Han
Aan het Haagse Buitenhof, tegenover de Passage (de oudste overdekte winkel-doorgang van Nederland), floreert al twaalf jaar het Chinese culinaire restaurant Umami van de beroemde chef-kok Han Ji. Drie ruimtes bepalen er de sfeer: de serre, het restaurant en het balkon. Het uitzicht is aantrekkelijk, binnen zijn er warme kleuren en een eigentijdse Oost-West flow. Ook is er een terras, gelegen voor de serre aan de voorzijde van het restaurant (dat ook vestigingen heeft in andere grote steden).
Tommy's & Zuurveen
Tom Janssen (gastheer-sommelier) en Teun Zuurveen (chef-kok) zijn de steunpilaren van dit sympathieke restaurant aan een gracht in het Haagse Zeeheldenkwartier. Twee kleine eetzalen staan de gasten ter beschikking naast – in de zomer – een boot, afgemeerd voor de deur, met feestverlichting en ruwhouten meubilair. Bites eet je hier, of Gerechten. Bij passende en betaalbare wijnen.

 
            
              
            
            
          
               
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
